Propagácie piva nikdy nie je dosť. A dvojnásobne to platí o remeselnom pive, ktoré sa v našich končinách začalo výraznejšie udomácňovať pred vyše desaťročím. Prispieť k informovanosti chce aj nová pivná akcia, ktorá nesie názov Pivobel. Tá sa uskutoční 24. septembra v Banskej Belej. O cieľoch tohto podujatia sme sa porozprávali s jej spoluorganizátorom Jánom Maruniakom.
Prečo ste sa rozhodli zorganizovať podujatie Pivobel?
Sme domovariči a zúčastňujeme sa podrobných akcií, takže sme sa rozhodli urobiť, teda pokúsiť sa o prezentáciu piva, ako kvalitného produktu. Zároveň sa pokúsime ukázať ľuďom, že existuje aj niečo iné ako ležiak v krčme. Samozrejme, sme si vedomí, že to nepôjde na jedenkrát. Nápad vznikol v Kostelci v rozhovore medzi mnou a Imrichom Nógellom.
Čo bude súčasťou akcie Pivobel?
Súčasťou akcie je súťaž vo varení domáceho piva pod názvom Domovaričský krigeĺ z Belej. Chceme ukázať, ako sa varí pivo doma, dokonca dvoma spôsobmi: v hrnci aj v minipivovare „all in one“. Plus sme pripravili nejaké atrakcie pre deti. Chýbať nebude kvalitná pizza od talianskeho pizzéra, ktorá bude aj tematická k tejto akcii. Na pivárov čaká prezentácia malých remeselných pivovarov aj ochutnávka domáceho piva.
V akých kategóriách budú súťažiť domovariči?
Stanovili sme päť kategórií, ktoré budú hodnotené podľa BJCP:
- kategória – APA, IPA, NEIPA.
- kategória – pšeničné pivo.
- kategória – Porter a Stout.
- kategória – ovocné pivo.
- kategória – ľubovoľný štýl, ktorý nie je v kategórii 1 až 4 .
Na aké pivovary sa môžu fanúšikovia piva tešiť?
Môžem prezradiť, že účasť prisľúbili pivovary Nilio, Baran, Masarykov dvor, Galgan a Huncút.
Čo je cieľom akcie?
Cieľom akcie je snaha o spropagovanie piva a ukázať možnosť, ako sa dá uvariť doma, poprípade možnosť ochutnať uvarené poctivo v remeselných pivovaroch.
Viac informácií o podujatí Pivobel nájdete TU
Prečítajte si aj
Obrázok od Peter Kraayvanger z Pixabay.