Galgenberg. Tak sa volá nový prírastok na slovenskej pivovarníckej scéne. Práve pivovar s takýmto názvom spustili v týchto dňoch v obci Nitrianske Pravno, ktorú nájdete v okrese Prievidza.
Dlhý boj
O zámere postaviť pivovar v Nitrianskom Pravne sme prvýkrát informovali ešte v júni 2017. Ako to už v podobných prípadoch na Slovensku býva zvykom, zrealizovanie zámeru niečo trvalo. Majiteľ si však dnes môže povedať, že prvé ťažké prekážky má už za sebou.
Výzvovou bolo nájdenie financií, ale aj ďalšie prekážky. „Ťažké, ale dôležité bolo vydržať do konca s podobným nadšením, aké bolo na začiatku, mám na mysli od prvého kroku t. j. od začiatku stavby až po úspešné spustenie do prevádzky,“ hovorí pre oPive.sk Robert Švejda.
Jedným dychom však dodáva, že teraz bude musieť svoje nadšenie udržiavať „do nekonečna“. „Lebo iba vtedy to bude mať naozaj zmysel. To ešte len bude to najťažšie,“ vysvetľuje.
Každopádne, v Nitrianskom Pravne sa pivo už varí. „Pivovar už je sprevádzkovaný, momentálne dokončujeme stavebné práce na reštauračnej časti vo vedľajšej budove,“ naznačuje pivovarník a majiteľ pivovaru v jednom.
Ten nevstupuje do vôd, ktoré až tak nepozná. S gastrosektorom má totiž bohaté skúsenosti. „Pivo mi bolo po celý život dosť blízke a už viac ako 15 rokov prevádzkujem Camelot pub v Prievidzi, kde od začiatku čapujeme bežne dostupné konzumné pivá, ale ako jedni z prvých (ak nie naozaj prví) v meste sme začali predávať tzv. „špeciály“, čiže všetky možné druhy pív mimo ležiakov od producentov z celého sveta,“ približuje.
Ten poukazuje na to, že pivo ho začalo zaujímať nielen ako konzumenta. Začal sa o ňom vzdelávať viac a viac. „Pred rokmi to začalo pokusmi s domácim varením piva, keďže viacero z pokusov sa naozaj podarilo, tak cieľ bol potom už jasný,“ hovorí s úsmevom.
V Nitre vyštudoval pivovarníctvo – sladovníctvo. „Postupne to všetko zapasovalo tak, že som spoznal správnych ľudí, s ktorými som sa časom dostal bližšie k zámeru naozaj variť svoje vlastné pivo vo veľkom,“ prezrádza.
Meno Galgenberg
Do varenia piva sa však nepúšťa sám. „Jeden z mojich spoluvaričov je vyštudovaný biotechnológ zameraný na bezpečnosť potravín, niekoľko ročný domovarič a neuveriteľný fanúšik piva. Druhý spoluvarič nie je o nič menší fanúšik piva ale je profesionálny sládok s niekoľko ročnými skúsenosťami s varením na technológii podobnej tej našej. Takže s touto zostavou, síce „s malou dušičkou ale s veľkými guľami“ sa teším na spoločné produkty vo svete remeselného piva,“ hovorí.
Pivovar je už spustený a nesie meno Galgenberg. Prečo tento názov? „Pivovar som nazval Gelgenberg, čo v nemčine znamená Šibeničný vrch. Takýto vrch sa nachádza u nás neďaleko od pivovaru, kúsok za obcou. Tento vrch nemá svoje meno bezdôvodne, v roku 1636 tu obesili akéhosi delikventa za krádež ovce z domu istého Šustera a niekedy na prelome nasledujúceho storočia tu zasa prievidzský kat upálil istú bezbožnú ženu, zrejme obvinenú z čarodejníctva,“ približuje Robert.
Ten poukazuje na to, že v tomto čase je názov pivovaru príznačnú. „Tento názov sa mi však na názov pivovaru v tomto období mimoriadne hodí, pretože naozaj v tomto čase na tomto mieste otvárať pivovar je v istom zmysle „slučka na krku“,“ hovorí majiteľ pivovaru.
Len pre zaujímavosť, Nitrianske Pravno nie je na pivnej mape nováčikom. Zmienky hovoria o tom, že sa v obci varilo pivo už v 17. storočí.
Reštauračný pivovar
V Nitrianskom Pravne už začali s varením, hostí však privíta o čosi neskôr. Reštauračná časť, ktorá bude sídliť v historickej budove, ešte nie je dokončená.
„Na technológii sme boli zaškolený sládkom z pivovaru Choteboř a s ním sme na začiatok navarili niekoľko várok ležiaku. Máme overené svoje recepty, ktoré sme niekoľko20krát dolaďovali v domovaričských podmienkach,“ hovorí majiteľ. Kapacita pivovaru bude tisíc hektolitrov ročne.
A aká bude ponuka pivovaru Galgenberg? „Chceme variť všetky možné druhy pív. Samozrejme ako základ „chlieb“ medzi pivami – ležiak českého typu, ale máme radi aj voňavé a horké piva, takže IPA a rôzne typy „ejlov“ budú samozrejmosťou,“ prezrádza pivovarník.
Ten vníma aj dianie na slovenskej pivnej scéne. „Slovenské remeselné pivovary si podľa mňa navzájom nekonkurujú , reálnou konkurenciou pre remeselné pivovary či už na výčape v podnikoch alebo v chladničkách v miestnych predajniach sú veľké priemyselné pivovar,“ hovorí.
Jedným dychom dodáva, že pivovary by mali spolu viac spolupracovať. „Slovenská remeselná scéna by mala byť kompaktnejšia či už v podobe spoločných kolaborácií, meetingov, školení a celkovo v komunikácii,“ uzatvára rozprávanie Robert Švejda z pivovaru Galgenberg.
Prečítajte si aj
Atomic Brewery: V Spišskej Novej Vsi by sme chceli postaviť pivovar
Snímky: Pivovar Galgenberg, Google Street View