Nový pivovar na scéne. Pivo už varia aj v Liptovskom Hrádku

Pivovar Belsko - Liptovský Hrádok

Na pivovarnícku mapu Slovenska pribudlo nové mesto. Vlastným zlatistým mokom sa po novom môžu pochváliť už aj v Liptovskom Hrádku. Práve tam totiž otvoril svoje brány Pivovar Belsko.

Založenie na tradíciách

Liptov patrí medzi regióny, ktoré majú slušnú ponuku remeselného piva. Na Liptove môžete nájsť pivovary ako Liptovar, Čierny kameň, Ursus či Kvačany. Zoznam sa od 15. marca tohto roku rozšíril aj o pivovar Belsko.

Prvé zmienky o vzniku pivovaru v tomto meste pochádzajú ešte z roku 2016. Nakoniec cesta od myšlienky k otvoreniu trvala osem rokov. Pivovar sídli v penzióne Haliganda, ktorý nájdete na ulici Belanská 580/1. Ide reštauračný pivovar, ktorý má vlastný podnik.

Pivovar Belsko

Pivovar na svojej stránke hovorí, že chce ponúkať klasiku. „Pivo, ktoré máte možnosť ochutnať je najortodoxnejší bavorsko-československý ležiak plzeňského typu, navarený najtradičnejšou metódou,“ píše pivovar.

„Pri príprave využívame upravenú liptovskú vodu, Plzeňský svetlý slad a Cara Pils, upravený chmel Premiant, Sládek, Žatecký poloranný červenák z Čiech, čerstvé pivovarské kvasnice spodného kvasenia, vyrobené tradičným dekokčným rmutovacím procesom s dlhým ležaním minimálne štyri  týždne,“ naznačuje pivovar.

Pomáha známa postava

Meno pivovaru je odvodené od prvej osady Belsko, ktorá vznikla na území dnešného Liptovského Hrádku. Rozkladala sa medzi riekami Váhom a Belou.

Pivovar Belsko - Liptovský Hrádok

Sládkom pivovaru je v pivovarníckom svete známa postava. Pivovar totiž rozbieha Roman Kozák. Ten pôsobil vo viacerých pivovaroch, na Slovensku ste ho mohli zachytiť napríklad v bratislavskom Kláštornom pivovare.

Základom ponuky je ležiak, ktorý nesie meno Belsko 12°. V ponuke budú aj pivá s názvami Magdalena Zai  a Wisner. Podľa dokumentov, ktoré boli zverejnené ešte v roku 2016 má mať pivovar kapacitu 1000 hektolitrov piva ročne. Ide tak veľkosťou o klasický remeselný pivovar. Prevádzkovateľom pivovaru je eseróčka Davlin.

Kým pred pár rokmi vznikali remeselné pivovary prakticky každý mesiac, dnes je to skôr vzácnosťou.  Po pandémii pribúdajú noví producenti piva len sporadicky, k výraznejšiemu oživeniu v tomto smere stále neprišlo.

Prečítajte si aj

Poznáte sídla našich malých pivovarov? Otestujte sa

Snímky: Pivovar Belsko