Na slovenskú pivnú mapu pribudne v najbližších dňoch nová zastávka. Svoje brány totiž otvorí pivovar Špicer, ktorý nájdete v Skalici. Stojí za ním aj osoba, ktorá je na slovenskom, ale aj českom pivovarníckom svete veľmi dobre známa.
Z Česka domov
O tom, že v Skalici sa pripravuje nový pivovar informoval portál oPive.sk ešte v júni 2022. V tom čase predložila spoločnosť Efina zámer na posúdenie vplyvu na životné prostredie. Z neho vyplývalo, že chce v objekte meštianskeho domu na rohu ulíc ulíc Komenského a Kráľovská zriadiť pivovar.
Išlo v podstate o návrat tradície, keďže v tejto budove už v minulosti existovala „hospoda“. Ubehli dva roky a projekt už vstúpil do poslednej fázy príprav pred otvorením.
Hlavným predstaviteľom pivovaru bude Martin Jánošík. Ten je známy nielen slovenským, ale aj českým priaznivcom piva. U nás sa zviditeľnil pôsobením v pivovare Wywar, kde robil niekoľko rokov sládka. Následne sa presunul do Česka, kde rovnakú pozíciu zastával v pivovare Nová sladovna.
Martin mal vždy sen pracovať vo vlastnom pivovare, ten sa mu z časti aj splnil, keďže patrí medzi spolumajiteľov skalického pivovaru.
„Najväčšou výzvou pre nás bolo umiestnenie pivovaru s reštauráciou a kuchyňou do historickej budovy meštianskeho domu tak, aby nedošlo k jej znehodnoteniu,“ hovorí pre oPive.sk Martin s tým, že to priniesol kopec komplikácií.
„V priebehu rekonštrukcie došlo k odhaleniu jedinečných renesančných malieb, ktoré sa nakoniec podarilo zreštaurovať. Veríme že budú prispievať aj k jedinečnej atmosfére pivovaru Špicer,“ prezrádza hlavný sládok.
Medzi väčšími
Pivovar Špicer sa kapacitou zaradí medzi väčšie minipivovary. Jeho maximálna ročná kapacita dosiahne 2000 hektolitrov piva. „Vďaka modernej technológií sme schopní vyrobiť rôzne štýly pív od klasických ležiakov, cez Ale/IPA až po kyseláče či Stouty,“ prezrádza Martin.
Sládok pivovaru hovorí, že ponuka pivovaru má byť pestrá. „Chceme ponúkať zaujímavé nové pivné štýly, ktoré slovenské pivovary toľko nevyrábajú ako kyseláče, Helles, Cold IPA, NEIPA, Stouty a ďalšie,“ avizuje.
Špicer bude pritom reštauračným pivovarom. „Zo začiatku sa primárne chceme sústrediť na predaj piva v reštaurácií. Máme však viacero záujemcov, ktorí chcú naše pivo odoberať a spolupracovať s nami,“ naznačuje ďalšie smerovanie Martin. V Skalici budujú nový tím, kde chcú doladiť ponuku tak, aby sa jedlá dali dobre kombinovať s pivom.
Pivovar má pritom len pár dní pred otvorením. „Slávnostné otvorenie za účasti primátorky mesta Skalica, župana Trnavského kraja a iných hostí je plánované na 13.septembra. Oficiálne pivovar verejnosti otvorí svoje dvere na Skalický jarmok 20. septembra,“ pozýva fanúšikov piva Martin.
A aké majú v pivovare ďalšie plány? „V prvom rade chceme rozbehnúť čapovanie piva v našom Hostinci u Špicera, ďalej zvýšiť produkciu piva tak, aby sme mohli dodávať aj do iných podnikov a do budúcna by sme chceli vybudovať v podkroví objektu ubytovacie jednotky, ako penzión pre hostí pivovaru,“ uzatvára rozprávanie sládok pivovaru Špicer Martin Jánošík.
Prečítajte si aj
Snímky: Pivovar Špicer