Slovenské združenie výrobcov piva a sladu udelilo v rámci súťaže Slovenská pivná korunka titul Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Získal ho Ján Píry, dlhoročný obchodný sládok Prazdroja, za jedinečný prínos pre slovenské pivovarníctvo a sladovníctvo.
Štyri dekády inovácií
Ján Píry prešiel bránami sveta pivovarníctva pred viac ako 40 rokmi. V rámci výroby piva si vyskúšal viacero pozícií až po riadenie celého výrobnotechnického úseku, kedy zastával post manažéra pivovaru. Jeho práca nebola len o dohliadaní na procesy. Ján je známy svojím zapálením aj pre rozvoj nových pivných receptúr. Vlani takto vznikli aj úspešné novinky piva Šariš, ktoré v súťaži Slovenská pivná korunka excelovali hneď po ich uvedení na trh.
Strážca kvality piva
Dnes Ján Píry dohliada na špičkovú kvalitu piva, čo zahŕňa širokú škálu činností od degustácie, cez školenia ohľadom kvality, správneho čapovania, servírovania, uskladnenia až po starostlivosť o pivnú výčapnú techniku. Pod jeho krídla spadá aj program Prazdroja zameraný na kvalitu a starostlivosť o čapované pivo s názvom Hviezda sládkov.
Vzdelávanie ako srdcová záležitosť
Množstvo školení a kurzov, ktoré Ján Píry viedol počas svojej kariéry, svedčí o jeho vášni pre vzdelávanie nových generácií pivovarníkov. Vykonal cez 850 školení, počas ktorých vyškolil približne 4000 výčapníkov a ďalších členov personálu prevádzok na Slovensku v súvislosti s kvalitou piva, starostlivosťou oň a správnym čapovaním.
Na stredných odborných školách a hotelových akadémiách zrealizoval tiež viac ako 230 kurzov o základných znalostiach súvisiacich s pivom, jeho výrobou a kvalitou, ktorých sa zúčastnilo viac ako 9000 študentov. Trpezlivo viedol a stále vedie stovky škôl čapovania pre laickú verejnosť na rôznych podujatiach a v podnikoch (Večery so sládkom, Školy čapovania, Pivné kvízy a pod.) so zásahom ďalších tisícok ľudí.
Kráča s dobou
Plzeňský sládok je aktívny aj v rámci sociálnych sietí a profilov Dr. Ján Píry a Sládci v akci, cez ktoré približuje remeslo výčapníkov bežným spotrebiteľom. Sám hovorí, že na pive ho fascinuje, ako sa jednoduché suroviny vďaka sile prírody, ľudskému umu a dômyselným technológiám premieňajú na chutný, zlatistý nápoj. „Pivo je taký malý dar prírody,“ dodáva.
Jankov príbeh, ako ho kolegovia familiárne oslovujú, je príkladom toho, ako môže jednotlivec ovplyvniť celý priemysel a inšpirovať budúce generácie. Svojou neúnavnou prácou a vášňou pre segment definuje štandardy kvality, umenia čapovania a vzdelávania v oblasti pivovarníctva, čím zabezpečuje, že slovenské pivovarníctvo má naďalej pozitívne vyhliadky do budúcna.