Láska k pivu či pivovarníctvu môže vzplanúť náhodne, alebo môže byť aj dedičná. Svoje by o tom vedel rozprávať sládok Viliam Hujík. Ten sa vydal v stopách svojho otca Františka, ktorý varí pivo v rôznych pivovaroch už štyri desaťročia. Obaja sa teraz podpíšu pod novým pivovar.
Vo Zvolene
O tom, že na pivovarnícku mapu pribudne aj Zvolen, sme informovali pred pár dňami. Práve dnes oficiálne otvoria Prvý zvolenský pivovar Vŕšky. Jeho sládkom bude aj Viliam Hujík. Jeho meno bežným konzumentom piva nemusí byť až tak známe, majitelia pivovarov po celom Slovensku ho však poznajú veľmi dobre.
Pomáhal rozbiehať mnohé slovenské pivovary a nastaviť ich ďalšiu produkciu. Keď sme ho oslovili, bol zaneprázdnený. „Momentálne sa venujem už trom pivovaríkom – v Terchovej, Žiline a Zvolene,“ povedal s úsmevom.
Všetky tri spája rovnaké meno – Vŕšky. Podľa jeho slov k spolupráci došlo celkom prirodzene. „Pivá vo Zvolene sa budú vyrábať tak isto ako v prípade Terchovej a Žiliny. Receptúry budú rovnaké a rovnaké budú aj suroviny, ktoré budeme používať pri varení piva. Chceme totiž dodržať nastavenú kvalitu,“ hovorí.
Pripravení navýšiť kapacitu
Ročná kapacita pivovaru vo Zvolene sa bude pohybovať na úrovni 1 200 hektolitrov. „Vieme ju však zdvihnúť aj na 1 500 hektolitrov“ vypočítava sládok.
Pivo bude prioritne ponúkané priamo v pivovare v budove Parkovací dom vo Zvolene. Časom by mala pribudnúť aj nová prevádzka v lokalite Podborová. „Postupne by sme chceli rozšíriť predaj aj do Banskej Bystrice a potom aj v okolí Zvolena,“ uzatvára rozprávanie Viliam Hujík.
Ten je akýmsi slovenským unikátom. Bude dohliadať na kvalitu piva v troch pivovaroch. Navyše, ich vzdialenosť od seba nebude malá.
Prečítajte si aj
Reprofoto: Prvý zvolenský pivovar Vŕšky