Panský Hostinec: Ani hipster, ani pub. Ideálny podnik

Pansky Hostinec

Niekde na polceste medzi Urbanhousom a Stupavarpubom sa nachádza Panský hostinec. Na polceste ako geograficky tak koncepčne. Jedná sa o reštauráciu preplnenú reklamami na Stellu takými peknými a retro, až som si skoro jednu objednal. Zariadenie má bližšie k anglickému pubu než hipsterskému podniku či tradičnej slovenskej pivárni, čo sa mne veľmi páči. Na stenách sú staré fotky Amsterdamu a na strope fresky. Hudba siaha od punku po Beatles. Asi nemá valný zmysel dávať si tu Stellu, Hoegarden či Leffe, prišiel som na remeselné pivo, ktorého tu dnes majú štyri kúsky z troch pivovarov: Wywar, Mazák a Clock. Škoda, že ho nečapujú z nostalgií.

Je štvrtok pol deviatej večer a tu je neuveriteľne prázdno. Podľa mňa to je škoda, lebo výber pív nie je márny, výber jedál zodpovedá lokalite a účelu a ceny nešokujú. Možno je problém v tom, že podnik sem na Stellu turistov nenaženie, pivných fajnšmekerov a hipsterov tiež nie. Ani hipster, ani pub. Spoliehajú sa na bezcieľnych okoloidúcich. Ja som tu našiel to, čo mi chýbalo – remeselné pivo a kuchyňu možno skoro až na úrovni Meštianskeho či Patrónskeho pivovaru. Na jedle si tu rozhodne dali záležať. Zvláštne, že som tu nakoniec sám a v Urbane o 100m ďalej je plno na 80%.

Na barpulte vidím značkové sklo Clocku, Wywaru, Mikkelera aj Hoegardenu. V chladničkách je výber belgických pív, Clocku a Mikkeleru. Decentná pivotéka aj vinotéka.

Časť obsluhy budí dojem, že o čapovaných pivách veľa netuší, týranie otázkami som teda rýchlo vzdal. Odporúčam obrátiť sa na ich facebook profil, tam sa dozviete viac a profil je aktualizovaný. Druhá časť obsluhy, to je úplne iná káva. Pán má prehľad, znalosti, skúsenosti, názor a je nadšenec. Dobre sme si pokecali. Rovnako je smutný z prázdneho podniku.

Wywar Josef II – desiatka ležiak je trošku sladší, jemne horký a nebezpečne piteľný. Prišiel v značkovom Wywar pohári a vo výbornom stave. Na desiatku super plné telo. Horkosť sa prejaví až na konci, pena dlho drží, dopije sa určite skôr, než stihne opadnúť. To najlepšie na začiatok.

Nakladané syrečky sú peklo v tom najlepšom zmysle slova. Super alternatíva namiesto obligátneho hermelínu, ktorý tu však majú tiež. Spolu s držkovou, steakmi, domácou pomazánkou, tatarákom či rybami. Všetko nasvedčuje tomu, že sa tu dá solídne najesť.  Nabudúce mám ochutnať nakladaný pivný syr.

Mazák desiatka smrdí zeleninou. Inak má krásne pevnú penu, je hlboko prekvasená, pomerne horká. Na Wywar sa nechytá ani omylom. Možno to nie je zlé pivo, no dobré nie je.

Mazák Brown ale prišiel v pohári na stopke s logom Mikkeler, krásnou pevnou penou a gaštanovou farbou. Vôňu má chmeľovú s veľmi jemným nádychom ovocia. V chuti je suché, trieslovinové a orieškovo-gaštanové. Ležiak je na vyliatie, no toto je veľmi fajn pivo.

Clock Exorcist Stout je fantastický.  Suchý, kávový, s pevnou penou, kávovou dochuťou a príjemnou horkosťou. Absolútne bez vád, chutný a lahodný.

Ak si chcete dať pár pív v príjemnom prostredí, dobre sa najesť a neohluchnúť pri tom, nechce sa vám platiť milióny vo Fabrike či v Urbane, byť na stojáka v Meštianskom alebo Stupavare, potom je Panský hostinec na polomŕtvej Panskej ulici to správne miesto. Až nepochopiteľne prázdny dnes, inokedy vraj plný turistov. Z jednorazových návštev turistov sa však dá žiť dá len ťažko. Určite si zaslúži svoju stálu klientelu. Pre mňa ideálny podnik.

*****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Článok bol aktualizovaný