Penzión na Prednej Hore: Začíname pracovať na vlastnom pivovare

Predná hora

Keď sa povie Predná Hora asi väčšinu oslovených napadne protialkoholická liečebňa. Stredisko neďaleko Revúcej však ponúka aj niečo iné. Napríklad prírodnú scenériu, možnosti rekreácie a už niekoľko mesiacov aj vlastné pivo. Postarali sa o to majitelia Rekreačného areálu Predná hora. Aj keď slovíčko „vlastné“ musíme písať zatiaľ len v úvodzovkách. Pivo si tam totiž nechávajú variť v réžii iného pivovaru. Aj to sa však má už o rok zmeniť.

Nápad vydať sa pivnou cestou vznikol celkom prirodzene. Samozrejme za tým treba hľadať lásku k pivu.  „Prevádzkujeme rodinný podnik. Spolu s otcom a bratom dlhodobo holdujeme pivu ako takému,“ začína rozprávanie Rudolf Čižmár z Rekreačného areálu Predná hora. Rozhodnutie obohatiť ponuku pivom s menom lokality prišla viac-menej náhodne. „Myšlienka vznikla pri jednej návšteve reštauračného pivovaru. Už je teraz ťažko povedať, ktorý to bol. Navštívili sme ich totiž viac,“ spomína Rudolf.

Keďže cesta k vlastnému pivu bola dlhá, na začiatok zvolili tú najjednoduchšiu cestu. Pivo si nechali navariť druhým pivovarom. „Pivo pre nás zabezpečuje Pivovar Ikkona v Rožňave,“ prezrádza Rudolf.  Ikkona je kočovný pivovar, za ktorým stojí Katarína Kovácsová, ktorej otec zakladal pivovar Kaltenecker.

Predná hora 2

Návštevníci ich strediska tak môžu ochutnávať klasickú desiatku, dvanástku, ale aj tmavú jedenástku. Ohlasy na ponúkané pivo sú podľa spolumajiteľa veľmi dobré. „Sú dve roviny. Sú zákazníci „nepivári“, ktorí si pochvaľujú originalitu, teda penzión s vlastným pivo. Druhou rovinou sú pivári, ktorým pivo naozaj chutí,“ vysvetľuje. Aj tieto odozvy ich motivovali k tomu, že v ich penzióne pribudne naozajstný pivovar.

„Celá snaha rozbehnúť vlastnú značku je len začiatok procesu, ktorý samozrejme vyvrcholí vlastným pivovarom práve v priestoroch pivovaru v roku 2016,“ prezrádza Rudolf Čižmár. Ten sa netají  tým, že vlastný pivovar je „splnením vlastného sna.“  Využiť chcú voľné priestory penziónu a rozšíriť tak ponuku pív. Už teraz vie, že hlavnou náplňou nového pivovaru by mali byť hlavne pivné špeciály.