Už tento víkend pribudne na slovenskej pivnej mape ďalšia pivná vlajka. Ako sme pred časom informovali, v sobotu 11. apríla otvorí svoje brány Piešťanský pivovar. Ten na svoj deň „D“ čakal niekoľko mesiacov a dnes by malo byť všetko pripravené k tomu, aby mohli Piešťanci ochutnať svoje vlastné pivo. „Na otvorení budeme čapovať tri vlastné druhy piva ŽiWELL Jedenástku, ŽiWELL Červenú vežu a naše prvé pivo – IPU s názvom ŽiWELL Piešťanský prvý,“ prezradil jeden zo spolumajiteľov pivovaru Relo Rusnák.
Práve táto trojica pív by mala figurovať v nápojovom lístku najbližšie týždne. „V prvých mesiacoch chceme pracovať na zdokonaľovaní našich troch základných pív, časom pridáme ďalšie,“ hovorí pre portál oPive.sk Tomáš Polerecký. Ten naznačuje, že ďalšími v ponuke by mohol byť tmavý Porter alebo Weizen. Aktuálne sa kapacita pivovaru pohybuje na úrovni 600 hektolitrov. Už teraz však Piešťanci naznačujú, že určite sa ju budú snažiť zvýšiť.
Piešťanský pivovar je situovaný v rekreačnej zóne piešťanskej Lodenice. Trojica majiteľov by prípravné práce mala už najradšej za sebou. Príprava pivovaru dala zabrať. „Je to extrémne náročné a kompletne to vyťažilo celý náš tím. Už sa všetci tešíme na reálne fungovanie pivovaru a starosti o pivo, nie o stavbu,“ konštatuje Tomáš Polerecký. Ten sa s ostatnými minipivovarmi na Slovensku nechce porovnávať. „Chceme variť skutočne kvalitné a poctivé pivo. Bude nás to baviť a to by mal byť základ všetkého,“ hovorí spolumajiteľ.
Pivá z Piešťanského pivovaru
ŽiWELL Piešťanský prvý
14° American IPA
Prvý. Ale rozhodne nie posledný. Prvé pivo, ktoré dozrelo v Piešťanskom pivovare. Podľa všetkého prvá IPA navarená na území súčasných Piešťan. Príjemná vôňa, vyvážená chuť. Už teraz sme na ňu hrdí.
ŽiWELL Červená veža
12° nefiltrovaný červený ležiak
Silný ležiak plnej chuti a jantárovej farby. Päť druhov sladu a pestré zloženie chmeľov z českého Žatca sľubuje výrazný pivný zážitok.
ŽiWELL Jedenástka
11° nefiltrovaný štvorsladový svetlý ležiak
Náš dôkaz toho, že aj klasický svetlý ležiak môže mať osobnosť a charakter. Štyri druhy sladov – plzenský, bavorský, viedenský a karamelový. Kvalitná porcia žateckého chmeľu. Kvasinky. Voda. Jednoduchý recept, veľmi zaujímavý výsledok.