Slovenská pivná mapa je bohatšia o nového producenta zlatistého moku. V týchto dňoch sa podarilo vybaviť všetky povolenia pivovaru Predná hora. Lokalita, ktorá je pre väčšinu Slovenska známa najmä protialkoholickou liečebňou, sa tak zaraďuje medzi miesta s vlastným remeselným pivom. „Prvé reakcie zákazníkov sú výborné a to nás povzbudzuje,“ hovorí pre portál oPive.sk sládok a majiteľ pivovaru Predná hora v jednej osobe Rudolf Čižmár.
Dlhé obdobie príprav
O zámere vybudovať v lokalite Prednej Hory reštauračný pivovar sme informovali pred vyše dvoma rokmi. Rodina Čižmárovcov chcela zvýšiť atraktivitu Rekreačného areálu Predná hora a voľba padla na reštauračný pivovar. „Myšlienka vznikla pri jednej návšteve reštauračného pivovaru. Už je teraz ťažko povedať, ktorý to bol. Navštívili sme ich totiž viac,“ hovoril vtedy Rudolf Čižmár.
Po dvoch rokoch snáh a práce je výsledok na svete. „Všetko sa nám podarilo dotiahnuť do úspešného konca,“ hovorí spokojne Rudolf a dodáva, že najťažšia na celej ceste bola nekončiaca byrokracia. „Najhoršie na tom bolo to, že ani úradníci nemali v mnohých veciach jasno,“ krúti hlavou Rudolf.
V prostredí Národného parku Muránska planina chcú staviť na poctivé remeselné pivo. „Pivovar sme nestavali preto, aby sme na ňom zbohatli. Nás živí penzión a pivovar má byť len spestrením celkovej ponuky,“ zdôrazňuje sládok.
V pivovare neďaleko Revúcej využívajú pivovarskú technológiu z už zaniknutého pivovaru Kohavar (o jeho konci si môžete prečítať TU). Disponujú 500-litrovou varňou a ročná kapacita je nastavená do tisíc hektolitrov piva ročne.
Bez ležiakov
Pivo s logom Predná hora ste mohli ochutnať už doteraz. Išlo o ležiaky, ktoré pre areál varievali vo Vyhniach. „Ležiacky program chceme zachovať, keď toto pivo bude ponúkané v reštaurácií penziónu. V našej novej pivárni budú ponúkané len naše pivá,“ vysvetľuje sládok.
Na výčape by mala byť pätica pív. „Tri pivá budú stabilné. V ponuke určite bude IPA 13°, Materina dúška 14° a Stout 12°,“ prezrádza Rudolf a dodáva, že Materina dúška je produkt, ktorý má odrážať spätosť s tamojšou prírodou. „Trojicu stálych pív budú dopĺňať sezónne špeciály,“ prezrádza.
Ako už bolo spomenuté, Pivovar Predná hora sa zaradí medzi reštauračné podniky s vlastnou prevádzkou. „Do budúcna nemáme špeciálne plány, chceme len pracovať na kvalite nášho piva,“ uzatvára rozprávanie Rudolf Čižmár.
Snímka: Pivovar Predná hora