Tento text bude možno trochu osobnejší a na prvú signálnu možno „protipivný“, ale nie je tomu tak. Musím sa pochváliť, že som dal Dry January. Celých 31 dní som nepil žiadny alkohol a ani alkoholické pivo. Na to, že som editor pivného portálu to je čudné chválenie.
Nikdy som si nepomyslel, že tu budeme písať a nedajbože propagovať výzvy, ktoré by podporovali obmedzovanie pitia piva. A vôbec nie teraz, keď pivovary bojujú o prežitie a každé jedno predané pivo im pomáha. O to v tomto texte vôbec nejde. Chcem len poukázať aj na iný rozmer pivného priemyslu, pred ktorým nemôžeme zatvárať oči.
Dobré okolnosti
V prvom rade k úspešnému zvládnutiu tzv. suchého januára pomohli okolnosti ako zavreté krčmy, absentujúce akcie aj „mokrý december“, keď sa nám podarilo otestovať všetko, čo sme chceli tak, aby sme aj január vedeli publikovať recenzie pív. Ešte nám ich v systéme pár zostalo nepublikovaných, tak si viete predstaviť, že koniec roka bol veselý 🙂
Nad textom, ktorý by poukazoval na to, že pivo má aj negatívnu stránku rozmýšľam už niekoľko rokov. Je to odvtedy, čo sa mi ozval majiteľ jedného známeho slovenského pivovaru s tým, že sa mu nepáči text, v ktorom sa odľahčene bavíme na pivnom alkoholizme.
Vysvetľoval, že sám má výčitky svedomia, že robí v priemysle, ktorý môže prinášať radosť, ale aj starosť. Časť ľudí totiž nevie odhadnúť, kedy má dosť a ľahko sa môžu stať alkoholikmi. Že aj keď je to nechcené, aj jeho pričinením sa môžu niektoré rodiny rozpadnúť, resp. mať vážne problémy.
V podstate mal pravdu. Pivo môžeme oslovovať, nemali by sme zabúdať aj na jeho tienistú stránku. A platí to dvojnásobne aj pri tzv. remeselných pivách. Aj v zahraničí bolo popísaných niekoľko článkov, ako fanúšikovia remeselného piva prepadli závislosti.
Okoliu argumentovali tým, že oni „nechľascú“, ale len ochutnávajú. Pritom sa im dávky ochutnávok zvyšovali. Dôležitým faktorom je aj to, že remeselné pivovary priniesli na trh aj pivá s vyšším obsahom alkoholu. Jedno tak nemusí byť len jedno.
Niekde som čítal, že problém mate vtedy, keď si neviete spomenúť, kedy ste sa bez piva zaobišli tri dni (72 hodín) po sebe. Že to môže byť znak toho, že asi všetko nemusí byť ideálne a môžete mať problém.
Aj preto už niekoľko rokov uplatňujeme zásadu, že od nedele do stredy nerobíme recenzie a nepijeme. Nie vždy sa to podarí, ale aspoň sa snažíme. Možno aj to je cesta k tomu, aby ste sa nemuseli trápiť suchými mesiacmi.
Všetko s mierou
Aj na sociálnych sieťach si všímam, že je stále „fajerina“ otvoriť si pivo ráno a aj sa tým pochváliť. Sociálne siete môžu v tomto smere robiť medvediu službu.
Nechcem teraz moralizovať. Bez piva by táto stránka neexistovala. Len sa veci snažím brať s väčším nadhľadom. Keď sme začínali, tak som musel mať každú novinku a ochutnať ju. Pochopil som však, že sa to nedá.
Dnes som si dal prvé pivo v tomto roku (aj keď je pondelok). Teším sa, že som výzvu zvládol a teraz sa teším aj na to, že piatky budú spríjemnené aj pivom. Cieľom tohto textu bolo len vzbudiť polemiku a takého čertíka, že všetko sa dá robiť s mierou.
Pivovary, podniky, pivotéky, ale aj naša stránka totiž môžu pomáhať, ale aj škodiť. Preto pite s rozumom a možno by sme si v týždni mohli dať tých povestných 72 hodín bez alkoholu. Určite je to schodnejšia cesta ako mesiac slintať nad príspevkami kamarátov na sociálnych sieťach.
Na zdravie!
Tomáš
Fotka od George Cox z Unsplash.