Možno sa vám stalo, že vám napríklad rodina či priatelia po drobnej pomoci ako odmenu ponúkli pivo. Tento nápoj sa často stáva niečím, čím sa druhému zavďačujeme. „Máš u mňa pivo,“ je pomerne obľúbená fráza, ktorá nechýba v slovníku mnohých z nás. Vedeli by ste si však predstaviť, že by ste namiesto výplaty dostali pivo? Určite zaujímavá, ale v dnešnom svete neakceptovateľná predstava. Kedysi však tomu tak nebolo.

Vrátiť sa musíme tisícky rokov späť. Dodnes sa vedú polemiky, prečo ľudia začali pestovať obilie. Kým podstatná časť vedcov hovorí o tom, že to bolo kvôli chlebu, časť sa odvážila prísť s teóriu, že obilie začali ľudia pestovať kvôli vareniu piva.
Špecifické postavenie
Varenie „piva“ ako také sa objavilo už pred vyše sedemtisíc rokmi v juhu Babylonie. Nebola to náhoda. Oblasť medzi riekami Eufrat a Tigris bola mimoriadne úrodná a darilo sa na nej aj obilninám.
Pivo malo v spoločnosti už od začiatku špecifické postavenie. Ako približuje magazín New Scientist, pivom sa v Mezopotámii dokonca vyplácali robotníci. Svedčí o tom hlinená tabuľa pochádzajúca z Mezopotámie. Vznikla okolo roku 3300 pred našim letopočtom v meste Uruk.
Na tabuli je zobrazená hlava jediaca z misky, čo znamenalo prídel. Ďalší znak zobrazoval kónickú nádobu, čo archeológovia preložili ako pivo. Vedľa týchto znakov boli vyryté škrabance. Tie značili, koľko pív dostal príslušný robotník za odvedenú prácu.
Vedci hovoria o tom, že takto dochovanú tabuľu môžeme dnes považovať za prvú výplatnú pásku na svete. Z nášho pohľadu je zaujímavé to, že robotníci dostávali za svoju prácu zaplatené práve dobovým pivom.
Tak ako dnes každý dostáva inú výplatu, platilo to aj v Mezopotámii. Práca robotníka bola odmenená denne zhruba dvoma litrami piva. Naproti tomu úradníci dostali tri litre piva. Na pomyslenom vrchole boli vyšší štátni úradníci a kňazi. Tí dostávali denne až päť litrov piva.
Aj v Egypte
Pivom sa pritom neplatilo len v Mezopotámii. Vedci zistili, že tento spôsob odmeny prevzali aj v Egypte. Záznamy hovoria o tom, že robotníci, ktorí sa podieľali na výstavbe pyramíd, dostávali okrem chleba, cesnaku a cibule na prídel aj štyri až päť litrov piva denne.

Prečo sa vládcovia rozhodli pre tento nápoj? Môžeme hovoriť o dvoch dôvodoch. Tým prvým bolo to, že pivo nebolo len nápojom. Tým, že obsahovalo mnoho škrobov, cukru a výživných látok slúžilo aj ako jedlo. A áno, vedci prišli aj s teóriou, že mierne opitý robotník je poslušnejší a aj výkonnejší.
Tu by ste si však nemali predstavovať to, že robotník v Egypte dostal zlatistý nápoj ozdobený penou. Staroveké pivo malo ďaleko od toho, ktoré poznáme dnes. Napríklad v Egypte robili pivo tak, že chlieb z jačmeňa či pšenice nadrobili do nádoby, v ktorej bola tekutina vytvorená z vody a datlí.
Takto naplnenú nádobu nechali niekoľko dní kvasiť. Následne pivo „filtrovali“ tým, že ho zbavovali najväčších kúskov chleba a preliali do menších nádob. Zväčša išlo o tmavé pivo, svetlé bolo vyhradené pre sviatočné dni.
Hodnotný nápoj
Kým dnes máme bankovky či mince, v Egypte plnili pivo do rôznych druhov nádob. Ich hodnota bola daná množstvom tekutiny, ktorú obsahovali. Každý džbán bol pritom zapečatený a dôsledne označený.
To, že sa pivom v Egypte platilo, svedčalo o postavení tohto nápoja. Pivo bolo v Egypte doslova národným nápojom. V ďalšom období pritom význam piva vo svete poklesol. Z časti za to môže aj vnímanie piva starovekými Grékmi a Rimanmi.

Aj keď sa aj v ich časoch pivo stále varilo, bolo považované za nápoj pre podradnejšie skupiny ľudí. Postavenie piva ako takého stúplo v období stredoveku, kedy bolo považované za bezpečnejší a „zdravší“ nápoj akým bola obyčajná voda.
Časy, keď pivo bolo natoľko hodnotné, že bolo považované ako platidlo sa však už nikdy nevrátili. Aj keď jeden príklad by sme predsa len našli. V roku 2013 zaviedol Amsterdam špeciálny systém odmeňovania.
Alkoholikom bez práce ponúkal za čistenie ulíc pivo, cigarety a 10 eur. Cieľom bolo jednak vyčistiť ulice a jednak zmierniť konzumáciu tvrdého alkoholu. „Áno, robím to najmä kvôli pivu. Ale tiež mám aspoň dôvod ráno vstať z postele,“ hovoril v reportáži TV Markíza jeden z účastníkov programu.
Len ako benefit
Pivo je tu s nami tisícky rokov. Za ten čas sa jeho postavenie zmenilo. Jeho hodnota rástla a klesala s jednotlivými obdobiami. Aj keď môžete byť za prácu odmenený pivom, zväčša ide o odmenu v rodine či medzi priateľmi.
Pivo ako benefit?
|
Ak ide o oficiálne pracovné prostredie, pivo môže byť v niektorých výnimočných prípadoch zaradené do zoznamu benefitov. Súčasťou bežného režimu je dnes skôr len nealkoholické pivo. Motivovať dnes zamestnancov ako v starovekom Egypte jednoducho nejde…
Uznajme si to, napriek tomu, že je pivo populárne, v porovnaní s takým vínom málo spoločensky uznávané. A je to škoda. Pivo je nápoj kráľovský a výnimočný. To, čo všetko sa ukrýva za pivom je pre mnohých neznáme. Aj preto sme sa rozhodli spustiť seriál Pivná akadémia. S podporou spoločnosti HEINEKEN Slovensko chceme každý mesiac priniesť zaujímavé čítanie, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o pive a v neposlednom rade zlepšiť pivnú kultúru.
Snímky: Wikimedia/E. Michael Smith Chiefio, Wikimedia/Vassil, Flickr/Mary Harrsch