Ťažký, prelomový, ale aj pozitívny. Rok 2014 priniesol pre pivovarníkov mnoho momentov. V koncoročnej a novoročnej ankete sa pozeráme na najdôležitejšie okamihy tohto roka. Dnes odpovedá Peter Novotný, sládek pivovaru Buchvald.
Ako hodnotíte rok 2014 z pohľadu pivovarníka?
Rok 2014 čo sa týka nášho pivovaru je druhý rok jeho prevádzky, v ktorom sa potvrdila správne nastavená cesta a vízia, t.j. variť a ponúkať to čo máme my najradšej a o čom si myslíme, že je to pivo. Teda skutočný ležiak, pivo dvanástku, varenú na tri rmuty a odležanú 3 mesiace. Ani v horúcich letných mesiacoch sme túto dobu nemuseli skrátiť, z toho dôvodu sme na jar rozšírili našu kapacitu a to pridaním jedného 2000 l tanku a šiestich 500 l tankov.
Čo bolo pre vás pivovarníckou udalosťou roka?
Náš Porač október fest, ktorý sa konal 20.9.2014 a na ktorý k nám do Poráčskej doliny kde je naše stredisko Poračpark a minipivovar Buchvald prišlo v jeden deň (sobota) cca 2500 ľudí, ktorí sa perfektne zabávali. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.
Aké problémy najviac trápia sektor ?
My sme nezávislý minipivovar, osobne nás netrápia žiadne väčšie problémy.
Čo vám urobilo za rok 2014 urobilo najväčšiu radosť?
Mne osobne, že ľudia z okolia mi hovoria, že si na naše pivko tak zvykli, že už iné mydlovary a chemické zlúčeniny nechcú piť, resp., že sa nedajú piť. A taktiež ma teší naše partnerstvo s pivovarom Kout na Šumavě, kde je hlavným sládkom Bohuslav Hlavsa.
Aký bude podľa vás rok 2015? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Štandardný, najväčšou výzvou je neustále držať konštantnú, čo najvyššiu kvalitu nášho pivka.