Pivovar Flámm: Rok 2024 bol najúspešnejší v histórii, chystáme rozšírenie výroby

Flámm Fľaše

Pivovarníci majú za sebou mimoriadne náročný rok 2024. Aký bol? Priniesol aj nejaké pozitíva? Aj na tieto otázky odpovedajú v našej novoročnej ankete zástupcovia slovenských pivovarov. Dnes sa za pivovarníckym rokom 2024 obzerá Peter Kimák, sládok pivovaru Flámm.

Ako hodnotíte rok 2024? Čo ho najviac charakterizovalo?

Rok 2024 bol z nášho pohľadu dobrým rokom. Myslím si, že čo sa týka fungovania pivovaru Flámm, tak asi najlepším v našej doterajšej histórii. Za rok 2024 sme uvarili 120 várok deviatich druhov piva aj so sezónnymi špeciálmi.

Rok 2024 charakterizovalo najviac začatie  prístavby dvojposchodovej budovy k pivovaru, kde sa bude umiestňovať nová technológia v rámci rozširovania pivovaru a zväčšenia kapacity ročného výstavu.

V rámci rozširovania technológie nám pribudne deväť kusov 2000-litrových ležiackych tankov, filtrácia a plniaca linka na fľaše, takže zas to bude pohodlnejšie. Hlavne sa odbúra ručné plnenie fliaš, pretože predaj fľaškového piva nám zaberá cca 30 percent z objemu predaného piva a to bol doteraz ročný výstav cca 2300 hektolitrov.

Ktoré veci sa vám v roku 2024 najviac podarili?

V roku 2024 sme sa zúčastnili pivovarníckej  súťaže, kde sa nám podarilo získať ocenenia v troch kategóriách. V kategórii Európsky polotmavý ležiak sme s naším 13% Viedenským ležiakom Dr. Flámma získali tretie miesto, v kategórii Pšeničné pivo nemeckého typu sme získali tretie miesto a v kategórii Tmavé pivá Porter a Stout sme získali s naším 14% Porterom Dr. Flámma druhé miesto.  Samozrejme chceme ďalej pracovať na kvalite našich pív, aby sa nám na ďalšom ročníku súťaže podarili ešte lepšie umiestnenia.

V roku 2024 ohlásilo mnoho pivovarov koniec. Podniká sa vám v sektore ťažšie? Aké zmeny by ste privítali?

Niektoré pivovary skončili alebo museli z nejakých dôvodov prerušiť svoju prevádzku. Je pravda, že trh má v tomto segmente podľa môjho názoru limitovanú kapacitu, ktorá v značnej miere závisí od kúpnej sily obyvateľstva.

Myslím si, že nie je problém urobiť dobré pivo, problém ho je predať, ak nemá pivovar svoju vlastnú prevádzku, resp. prevádzky. Našťastie, my máme svoje štyri prevádzky a tak to čo vyrobíme, si aj sami predáme, čo je podľa mňa tá najlepšia varianta.

Zmeny, ktoré by som privítal… určite by potešilo hlavne zníženie cien vstupných surovín, pretože už aj tak sú na dosť vysokej úrovni, ale samozrejme to je zas na inú debatu a nezávisí to len od nás pivovarníkov.

S akými ambíciami a plánmi vstupujete do roku 2025?

Ambície a plány? V prvom rade byť zdravý a potom to všetko pôjde. Samozrejme ako som spomínal, finalizovať montáž novej technológie a následne jej spustenie do skúšobnej a neskôr do ostrej prevádzky.

Za veľkú výzvu považujem to, že vstúpime do segmentu nealko piva a radleru, nakoľko sa v našich prevádzkach tento sortiment predáva vo veľkej miere a zatiaľ ho nevyrábame. To bol dôvod rozširovania technológie.

Samozrejme plánujeme akcie na leto, jednou z najznámejších a najväčších  pre nás sú Rajecké letné dni, plus plánujeme účasť na pivovarníckych súťažiach a v neposlednom rade popri tom ešte aj variť pivo. Tak Daj Boh šťastia!

Prečítajte si aj

Pivovar Hvezdoň: Nežijeme jednoduché obdobie, nanovo si určujeme priority

Snímka: Pivovar Flámm