Pivovar Buchvald: Vstupy nám zdraželi. Všetky a enormne

Buchvald - Peter Novotný

Rok 2022 mal priniesť zásadnú zmenu v boji s pandémiou. Aj ju priniesol, prišli však ďalšie problémy, ktoré nikto nečakal. Vojna na Ukrajine, inflácia a bezprecedentné zvyšovanie cien za energie výrazne poznačili rok 2022. A ako ho vnímali pivovarníci? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Peter Novotný, konateľ spoločnosti a hlavný sládok pivovaru Buchvald.

Ako hodnotíte tento rok? Môžete na ňom nájsť niečo pozitívne?

Tento rok začal ešte, ak si dobre pamätám, s obmedzeniami pre prevádzky. Postupne sa to uvoľnilo a hlavne sa skoro oteplilo. U nás to znamenalo strmý nárast expedície z pivovaru a tak to bolo aj celé leto a jeseň. Teraz naopak, pociťujeme pokles, väčší oproti klasickému obdobiu, keď sa len ochladí.

Tento väčší pokles je spojený s nárastom cien všetkého a ľudia ešte nevedia, čo očakávať do budúcna, hlavne čo sa týka cien bývania, teda najmä energií. Navyše sú tu denno-denné negatívne správy z médií a tak niektorí zákazníci pre istotu radšej ostanú doma a na pivo nejdú. Našťastie sú úplne verní štamgasti, ktorí na pivo prídu. Asi vedia, že pri dobrom pive a dobrej partii sa aj na tie negatívne správy lepšie pozerá.

Zvyšovanie cien sa dotýka všetkých odvetví a pivovarníctvo neobišlo. Ako zvládate rastúce náklady? Do akej miery vás ohrozujú?

No, logicky tak ako nám zdraželi vstupy, tak aj musia zdražieť výstupy. Aj tie vstupy nám zdraželi preto, lebo logicky zdraželi vstupy našim dodávateľom. Vstupy zdraželi a rapídne všetky. Od sladu, chmeľu, potravinárskych plynov, sanitačnej chémie až po vodu a energie. My to poctivo všetko kalkulujeme a musíme to premietnuť do výsledného produktu.

Ohrozí nás to do tej miery, do akej miery to bude ochotný prijať náš zákazník. Jemu je jasné, že všetko ide hore. Typický príklad je chlieb, resp. pečivo. Tam je základ tiež múka, obdobne ako u nás slad, taktiež energie pre pečenie, u nás pre varenie. Rozdiel je, že bez piva vydrží, alebo dá si o jedno menej. Takže miera ohrozenia je práve tomuto úmerná.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2023?

Tak ako na to odpovedám stále, varíme len poctivú 12ku a 10ku. Hrdí sme rovnako na oba. Zmeny v produkcii určite nenastanú, ale tí čo nás poznajú to už dobre vedia.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2023? Čo by ste odkázali vaši fanúšikom?

S ambíciami naďalej variť poctivé pivo tak ako doteraz. Našim fanúšikom by som odkázal, že im prajem pevné zdravie, hlavne nech sa im darí, nech sú v pohode. A keď to tak bude, určite na naše pivo prídu a ostanú nám verní, čo je zasa najlepšia odmena pre nás.

Prečítajte si aj

Liptovar: Rok 2022 bol pre nás významný. Rozšírili sme kapacitu

Snímka: Pivovar Buchvald