Pivovar Drotár: Varenie piva v malom je nerovný boj

Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a majiteľ pivovaru Drotár Peter Lariš.

Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Rok 2017 bol vlastne iba druhým rokom, kedy sme vstúpili na mapu malých pivovarov na Slovensku. Postupne sme hľadali cestičky, ktorými by sme na naše pivo dotiahli čo najviac milovníkov tohto zlatého moku. Nebol to rok ľahký, ale som nesmierme rád, že naše pivo si našlo svojich priaznivcov, ktorí si pravidelne nájdu čas na posedenie u Drotára pri našom pive.

Čo považujete za pivovarskú udalosť uplynulého roka?
Je dobré, že na Slovensku je dostatok tých, ktorí majú veľmi blízko k pivu a otvárajú ďalšie malé pivovariky. Varia svoje pivá a ponúkajú niečo iné ako monotónne europivo v obchodných reťazcoch. Aj keď je to nerovný boj. Hlavne v niektorých regiónoch. Aj keď všade hovoríme o zdravých potravinách príjmy ľudí sú limitujúce. A „pivo“ za 0,30 € v obchodnom reťazci je cenovo inde ako to, ktoré má v ponuke malý pivovarik. A je jedno, že vo veľkej väčšine je to v prípade mini pivovarikov v prvom rade o srdci sládka, ktoré je v každom pive, ako o ziskoch.

Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej? Aký bude pre vás rok 2018?
Cestu, ktorú hľadajú potravinári, poľnohospodári, by mali hľadať aj minipivovarníci. Propagácia domácich regionálnych producentov zdravého výrobku. A tým pivo z malého pivovaru istotne je. Tam kde sa dá, treba spojiť pivovarníctvo s cestovným ruchom a turistami. Čakať pomoc od ministerstiev, či iných inštitúcií je asi zbytočné. A pokiaľ budú mať ľudia také príjmy, aké majú to bude asi veľmi zložité. Tu budú mať nadnárodné zahraničné konzorcia, ktoré produkujú tzv.staré slovenské a české značky “pív”za pár centov navrch.

Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva? 
Podobný ako tento. Pokračovať v začatom.Variť pivo so srdcom a láskou. Snažiť sa naďalej pomalými krokmi napredovať. I keď to nie je vôbec ľahké. Najväčšou odmenou každého majiteľa malého pivovariku je, ak zákazník odchádza z podniku a pri pozdrave dodá: „To vaše pivo je ozaj dobré. Prídem aj nabudúce”.

Snímka: Pivovar Drotár