Pivovarníci majú za sebou mimoriadne náročný rok 2024. Aký bol? Priniesol aj nejaké pozitíva? Aj na tieto otázky odpovedajú v našej novoročnej ankete zástupcovia slovenských pivovarov. Dnes sa za pivovarníckym rokom 2024 obzerá Peter Novotný, konateľ spoločnosti a hlavný sládok pivovaru Buchvald.
Ako hodnotíte rok 2024? Čo ho najviac charakterizovalo?
No ja musím všeobecne začať s vysvetlením a tak sa dostanem aj k odpovedi. Najprv som si myslel, že slušne odpoviem, že sa nebudem vyjadrovať a odpovedať na otázky vašej ankety, pretože tie komenty na sociálnych sieťach mi za to nestoja.
Ľudia ani nie pod svojimi menami tam komentujú a vysvetľujú veci, že ani netuším o čom melú. Potom mi známi hovoria, aby som na to zareagoval, ale na takú úroveň sa neznížim. Ono celá podstata je v tom, že hlúposť sa nedá vyštudovať, nedá sa nadobudnúť poctivou prácou, drinou, buď hlúpy človek je alebo ním chce byť.
No paradox dnešnej doby a našej súčasnosti je to, že tá hlúposť je u nás „in“, ide od najvyšších miest a funkcií v našom štáte a potom nie, že niekto je radšej ticho, ale práve, že je silne odhodlaný dať najavo tú svoju hlúposť, keď to všade vidí. Takže úprimne podľa mňa to najviac charakterizovalo rok 2024 celkovo na Slovensku, že hlúposť sa dostala nad slušnosť, šikovnosť, pracovitosť a odbornosť.
Ktoré veci sa vám v roku 2024 najviac podarili?
Nám sa podarila zásadná vec, ktorá sa nám pevne verím bude dariť aj naďalej. A to je to, čo sme si povedali. Variť poctivé pivo za ktorým si stojíme a neuhneme z procesu ani o milimeter. Preto stále varíme len ležiak 12ku, a výčapnú 10ku, stále rovnaký proces varenia, kvasenia, oddeleného ležania (dvojfázový postup) s dodržaním dlhej doby ležania, stále rovnaké suroviny…
V roku 2024 ohlásilo mnoho pivovarov koniec. Podniká sa vám v sektore ťažšie? Aké zmeny by ste privítali?
Osobne si myslím, že tu sa podniká každému ťažšie. V tejto spoločenskej atmosfére a je jedno v akom sektore. Zmena je možná len jedna a to, že na firmu, podnikateľa či živnostníka sa bude pozerať ako na tvorcu hodnôt (samozrejme musí dodržiavať pravidlá) a nie ako na toho, kto sa chce vyhýbať nejakým povinnostiam a od koho treba vybrať viac peňazí na ani neviem aké výmysly a nezmysly.
S akými ambíciami a plánmi vstupujete do roku 2025?
Z časti som na to odpovedal už v druhej otázke, teda stále robiť a variť pivo tak, ako sme to niekedy chceli, ako to robíme a ako to aj chceme v budúcnosti. A ešte jedna vec mi napadá. My si veľmi vážime našich partnerov, s ktorými spolupracujeme a snažíme sa všetko robiť tak férovo, aby spolupráca bola dlhodobá a vzájomne výhodná pre všetkých.
Týmto sa im chcem za spoluprácu v roku 2024 poďakovať a popriať si, aby pokračovala aj naďalej. A všetkým vašim čitateľom, naším štamgastom, priaznivcom poctivého piva a všetkým okolo piva chcem popriať pohodový nový rok. Držte sa!
Prečítajte si aj
Plzeňský Prazdroj: Nealkoholické pivá tvoria už 16 percent nášho predaja
Snímka: Pivovar Buchvald