Pivovar Franz? Veľmi milé pivné prekvapenie v Lučenci

Franz, pivo, pivovar, Lučenec, lučenecké pivo

Tak ako každý rok som podstúpil strastiplnú cestu našim náhodným hladovým dopravcom z Bratislavy až do Košíc na druhú najväčšiu pivovarskú akciu (prvá je samozrejme Salón piva). Na Bielej Vrane sa stretávajú takmer všetci, čo na Slovensku majú niečo dočinenia s pivom. Akcia je hlavne určená tým, čo si pivo varia doma a bolo super stretnúť početnú výpravu domovaričov z Bratislavy, no aj my ostatní máme vynikajúcu príležitosť sa stretnúť a socializovať.

 Vo veľkom

Ja som tento ročník prerušil cestu v Lučenci a navštívil som tamojší pivovar (a reštauráciu a tančiareň) Franz. Cestou sme sa tu zastavili viacerí, kvality miestneho podniku som spoznával spoločne s chalanmi z Vintoperku a Salónu Piva.

Cez pomerne jednoduchý vchod sa vchádza do veľkorysého priestoru s výčapom a tisíc litrovou varňou, za ktorým nasleduje krásna veľká sála ako stvorená na kultúrne a spoločenské akcie. Nad spoločenskou sálou, ktorá dala názov celému podniku Tančiareň, je ešte balkón a oddelená konferenčná miestnosť pre uzavreté spoločnosti a firemné akcie. Inými slovami, malé to tu rozhodne nie je.

Priestor je zariadený moderne a je dosť podobný ďalším podnikom tohoto druhu u nás. Zaujme výčap ozdobený netradičným prvkom a vtipná obsluha – degustačné vzorky som dostal do skoseného pohára na vysokej stopke, len slnečníček chýbal.

Podľa plagátov je priestor hojne využívaný na koncerty, stand-upy a ďalšie akcie a podľa slov sládkovej Dominiky je Tančiareň spoločenským centrom, do ktorého chodia návštevníci zo širokého okolia. Apropos pivá z Dominikinej produkcie nedávno opakovane vyhrali ceny na prestížnej Zlatej Pivní Pečeti v Českých Budějoviciach. V Slovenských pivovaroch je málo sládkových (či sládiek?) a už teraz je jasné, že o tej lučeneckej ešte budeme počuť.

Pivo podľa operiet

Jednou zvláštnosťou pivovaru je, že názvy pív má, až na drobné výnimky, známe vopred. Pomenúva ich podľa operiet Franza Lehára, takže ochutnať môžete Manželstvo zo žartu, Cároviča alebo Žltý kabát. Okrem štandardných povinných ležiakov varí rôzne špeciály.  Čo som mal možnosť ochutnať, bolo skvelé. Podnik ponúka degustačnú sadu, takže môžete ochutnať zo všetkého.

Ležiaky sú povinná jazda, nesklamali, no pravý zážitok sa skrýva v špeciáloch.

Pôvodne letný špeciál, summer ale Kvetinkové, sa pre veľký úspech varí celoročne a výborne sa hodí k úplne rozpadajúcim sa pečeným rebierkam. Nie je to však žiadne babské pitie. Napriek nízkej stupňovitosti (je to jedenástka) má plnú chuť a dlhotrvajúcu dôraznú horkosť.

Weizen s názvom Žltý Kabát (12,5P) bol už dlhším ležaním vyčírený, no nie zvetraný. Bol stále svieži, senzoricky čistý, pšenične plný a ukážkovo banánový a klinčekový.

Manželstvo Zo Žartu je ražná IPA štrnástka, ktorej pomerne vysoká horkosť je maskovaná plným telom a pikantnou chuťou raže. Vôňa je výrazne chmeľová a trošku ovocná. Horkosť sa prejaví až neskôr po napití.

Nedávno ocenený american brown ale Cárovič, polotmavá trinástka, bol môj najobľúbenejší. Má gaštanovú farbu a vôňu marhulí a sliviek. Vo vôni aj v chuti nájdeme pražené tóny. Po napití sa rozvinú postupne karamel, plnosť a alkohol, cez ktoré sa následne prederie do popredia horkosť. Tá donúti človeka takmer okamžite k ďalšiemu napitiu.

Škoda, že dnes nemali svoju black IPU, isto by bola dokonalá k chrumkavému lávovému koláčiku, ktorý som si na odporúčanie obsluhy tiež dal. Batátové hranolky som už žiaľ nestihol.

Som tu prvý raz, takže neviem zhodnotiť konzistenciu produkcie pivovaru Fraz v čase, no kvalita pív naprieč portfóliom je úctyhodná. Všetky pivá sú veľmi chutné, vyladené, skvelo zvládnuté, bez vád a prudko piteľné. Nečudo, že vyhrávajú ceny. Už dávno som nezažil brewpub, v ktorom by mali sedem rozličných vlastných pív takto dobre zvládnutých.

Pivovar Franz chystá navýšenie produkcie. V súčasnosti je rozširovaný o nové spilky a ležiacke tanky a prevádzka sa zároveň rozširuje o pekáreň. Parádny koncept a za mňa palec hore.

Pozrite si aj ďalšie fotografie z pivovaru

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.