Aj na Slovensku existujú pivné istoty. A platí to aj o kategórií minipivovarov, ktorá v posledných mesiacoch a rokoch zažíva turbulentné obdobie. Jednou z pivných istôt je aj košický pivovar Golem. Na scéne je už 23 rokov. Aj pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s majiteľkou Golema Beátou Murkovou.
Zmeny v Košiciach
Košický pivovar Golem otvorili v roku 2002. Odvtedy sa toho v meste veľa zmenilo, pivovar však zostáva. A to napriek tomu, že sa v uplynulých mesiacoch mesto šírili „overené šumy“, že tento známy podnik na Dominikánskom námestí je zatvorený.
Keď sa na to opýtate Beáty Murkovej, majiteľky pivovaru, len si povzdychne. „Neviem odkiaľ tie chýry idú, nechcem za tých hľadať niečo zlé, alebo úmyselné,“ začína rozprávanie zanietená pivovarníčka. Ako hovorí, v pivovare urobili niekoľko zmien.
„Zmenili sme otváracie hodiny a zrušili denné menu. Keby som vedela, že to takto dobre bude fungovať, urobila by som to už dávnejšie,“ naznačuje a dodáva, že niektorých ľudí mohlo zmiasť, že cez obed bol pivovar zatvorený, na čo v minulosti neboli zvyknutí.
Okrem toho prestavali a premiestnili kuchynskú časť z podzemných priestorov. „Chceli sme, aby sme boli bližší a operatívnejší pre zákazníka,“ vysvetľuje Beáta.
Hlavne rodinne
Aj ona priznáva, že situáciu na trhu výrazným spôsobom poznačila pandémia. „Po covide sa ľudia vracali len veľmi ťažko,“ naznačuje s tým, že v podniku sa mohli spoľahnúť na verných. „Golem má silnú skupinu štamgastov. Som im veľmi vďačná, v každej krízovej situácii nám pomohli.
Podľa jej slov pivovar ťaží z rodinnej atmosféry a trocha iného prístupu, akým sa snaží zaujať konkurencia nielen v Košiciach. „Prirovnala by som to k nákupu potravín. Niekto navštevuje supermarkety, niekto dá prednosť lokálnej predajni, ktorá má svoje čaro a atmosféru. Aj v Goleme nechceme byť neosobný, chceme rozvíjať ľudský rozmer,“ vysvetľuje.
A podľa toho sa aj rozhoduje. „Pre mňa je dôležité to, aký pocit z toho všetkého mám. Poteší ma, keď človek, v tomto prípade zákazník, dostane určitú pridanú hodnotu,“ myslí si. Naráža na fakt, že chce, aby podnik a pivovar dýchal rodinnou atmosférou.
Nejde len o prianie. Golem je vlastne rodinným pivovarom. Sládkom pivovaru je Beatin brat Marek Kaňuk. Okrem toho Beáte pomáha už aj jej syn s priateľkou. „Teší ma, že priniesli novú energiu,“ hovorí s úsmevom.
Len drobné zmeny
Golem je založený na tradíciách aj preto v Košiciach veľké zmeny neplánujú. Nakoniec, s uplynulým rokom boli spokojní. „Chceme, aby tu zákazníci trávili čas plnohodnotne. Aj preto rozšírime ponuku o spoločenské hry či šach,“ naznačuje novinku Beáta.
Tá priznáva, že doba nie je jednoduchá a najmä novým podnikom nezávidí situáciu. „Nechcem znieť skepticky, ale nezávidím novým prevádzam. Neviem či by som v dnešnej dobe do toho išla znova,“ zamyslí sa.
„To, že stále fungujeme je malý zázrak. Veľká vďaka patrí sládkovi Marekovi. Som rada, že sme ideme cestou kvality na úkor kvantity,“ uzatvára rozprávanie Beáta s tým, že sa teší na nový rok a zákazníkov.
Prečítajte si aj
Šéf Heinekenu: Konsolidačný balík nebude ľahkou úlohou pre nás, ani pre celé odvetvie
Snímky: Pivovar Golem