Cesta k vlastnému pivovaru môže byť v slovenských podmienkach niekedy veľmi zložitá. Rozprávať by o tom vedeli viacerí pivovarníci. Napríklad aj tí z Gemerskej Panice, kde pripravujú pivovar Jajnekem. Najnovšie veria, že sa im to podarí na prelome rokov.
Neľahký boj
Prvýkrát sme o pivovare v okrese Rožňava písali ešte v roku 2016. Vtedy pivovarníci predpokladali, že pivovar by mohli otvoriť do konca roka. Plány, podobne ako v mnohých iných prípadoch, narazili na realitu.
„Občas, hlavne keď bojujeme s úradmi a rôznymi inštitúciami, máme chuť to zabaliť, ale zvyčajne nás to rýchlo prejde. Sú v tom už roky práce, potu, úspor a bola by veľká škoda vzdať sa kúsok pred cieľom,“ hovorí otvorene pre portál oPive.sk Filip Slovák, spolumajiteľ pivovaru.
Keď sa ho opýtate na to, čo je na schvaľovaní najťažšie, odpoveď má hneď pripravenú. „Čo je ľahké na príprave pivovaru? Je to celé náročné či už z finančného alebo časového hľadiska. Treba sa obrniť trpezlivosťou a pevnými nervami. Nevyhnutná je aj podpora okolia a schopnosť podržať jeden druhého keď treba,“ konštatuje Filip.
Nový termín
Aktuálne hlásia v Gemerskej Panici posuny v prípravách. „Budova pivovaru je v štádiu rekonštrukcie a prípravy na montáž technológie. Čaká nás toho ešte veľa, ale dúfame že to dotiahneme do víťazného konca,“ približuje Filip.
Aktuálne si dali aj termín, v ktorom by chceli variť pivo už vo svojom. „Žiaľ všetko sa stále posúva, ale ak Hospodin dá, tak na prelome rokov 2019 – 2020 by už mala byť výroba v plnom prúde,“ hovorí odhodlane Filip.
Ten nezabúda ani na tých, ktorý pivovaru pomohli. „Chceli by sme sa veľmi poďakovať všetkým naším blízkym, ktorí to nemajú s nami v tieto dni ľahké a chalanom Ľubošovi zo Stupavaru a už Peťovi Demkovi zo Žiwellu za ich veľmi cenné rady pri realizovaní nášho pivovaru,“ ďakuje na diaľku Filip Slovák z pripravovaného pivovaru Jajnekem.
Prečítajte si aj
Snímka: Jajnekem