Pivovar Jajnekem: Prežili sme a to je povzbudivá informácia

Jajnekem PF 2022

Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Alexander Bocko z pivovaru Jajnekem Brewery.

Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?

Náš pivovar spustil začiatkom roka 2021 predaj svojich pív. Bol to teda náš prvý rok na trhu. Nemáme preto ako porovnať našu skúsenosť s predošlými rokmi. Poznáme zatiaľ len túto neblahú situáciu. Rozbiehanie predaja nebolo pre nás ľahké. Situácia celkom slušne preverila naše nervy. Museli sme neraz tvrdo zabojovať a siahnuť na dno svojich síl. Počas roka sme sa snažili stabilizovať výrobné procesy a reagovať na spätnú väzbu od našich prvých zákazníkov. Prežili sme a to je v podstate povzbudivá informácia. Ak budú ďalšie roky po odznení pandémie lepšie, mali by sme byť schopní udržať sa na pivovarníckej mape a aj sa prípadne ďalej rozvíjať

Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Pozitívne nás prekvapili ľudia z nášho blízkeho okolia, ľudia z nášho regiónu a celkovo všetci priaznivci remeselného pivovarníctva z celého Slovenska, ktorí nám po celý rok vyjadrovali svoju podporu. Vpred nás určite posunuli priame reakcie na naše pivo samotné. Väčšina bola pozitívna, ale dostali sme aj pár faciek. Kritické ohlasy však považujeme za rovnako dôležité ako tie pozitívne. Snažili sme sa im poctivo porozumieť, správne ich vyhodnotiť a poučiť sa z nich. Veľmi si ceníme odberateľov, ktorí nám v roku 2021 ako novej, ešte neoverenej značke dali šancu. To nám nesmierne pomohlo a posunulo nás to ďalej. Mimoriadne zaujímavé bolo taktiež zoznámenie sa s komunitou zberateľov predmetov súvisiacich s pivovarníctvom. V neposlednej rade by sme chceli spomenúť pozitívnu skutočnosť, že naše rady rozšíril nový sládok Ján Fecko, ktorý priniesol medzi steny nášho pivovaru čerstvý vietor a vložil do výroby piva kus svojej duše.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?

Najviac sme zatiaľ hrdí na náš Antyvyrus, pivo štýlu American Pale Ale, ktoré sa veľmi dobre uchytilo. Posledný prírastok do portfólia našich produktov Gemerská Panika, Red IPA mu ale celkom vážne šliape na päty. V roku 2022 by sme chceli pokračovať v tej istej produkcii ako doteraz a chceli by sme ju rozšíriť o ďalšie dva druhy pív.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?

Veľa sme sa naučili a ešte stále sa toho potrebujeme veľa naučiť. Na pomätenie spôsobené fascináciou z budovania malého výrobného podniku a čarom pivovarských výrobných procesov nemal rok 2021 žiadny liečivý účinok. Diagnóza je u nás stále prítomná v plnej svojej sile. V roku2022 by sme chceli pokračovať v mravenčej práci. Potrebujeme stále doladiť niektoré detaily v našej výrobnej prevádzke. Potrebujeme vymeniť strechu na budove nášho pivovaru, opraviť jej fasádu a aspoň začať s úpravami dvora. Jednoznačne chceme ďalej popracovať na cibrení detailov výrobného procesu, ktoré majú priamy vplyv na kvalitu našich produktov.

Chceli by sme taktiež zaviesť niektoré pomôcky na poli elektronického zberu údajov, ich následného spracovania a automatizácie časti manuálnych úkonov. Máme v pláne ďalej sa vzdelávať v oblasti marketingu a posunúť sa na vyššiu úroveň aj v tejto oblasti. Predpokladáme, že rok 2022 bude veľmi podobný roku 2021, to znamená, že sa budeme musieť pripraviť na obmedzenia, ktoré prinesie jeseň a zima. Musíme tiež rátať s gastro sektorom, ktorého výkonnosť je nižšia kvôli notoricky známym príčinám. Budeme preto zrejme musieť naďalej tvrdo pracovať na predaji cez predajne potravín a na rozvoze piva priamo k zákazníkom.

Prečítajte si aj

Pivovar Huncút: Personálne zmeny prispeli k jasnejšiemu plánovaniu

Snímka: Jajnekem Brewery