V jednu augustovú sobotu sme sa rozhodli navštíviť Banskú Bystricu. Stihli sme dva pivné podniky, začne však prvou návštevou. Ako prvú zastávku sme si zvolili pivovar Krebs, resp. reštauráciu Červený rak. Prečo padla voľba práve na Krebs? Chceli sme spojiť pivo s jedlom a toto nám vyšlo ako ideálna voľba.
Priamo v centre
Banská Bystrica má päť pivovarov, len jeden z nich je však klasický reštauračný. Je ním práve Krebs, ktorý je spojený reštauráciou Červený rak. Tá sídli priamo v centre Banskej Bystrice na Námestí SNP 13.
Na miesto prichádzame krátko po dvanástej hodine a pohľad na prázdnu terasu nám dáva otázku, či nebude náhodou zatvorené. Mladí čašníci nás však uistia, že je otvorené a my si sadáme za stôl. Sme prvými zákazníkmi, po nás však prichádzajú aj ďalší.
Veľmi rýchlo dostávame jedálny lístok a študujeme hlavne pivnú ponuku. V karte sú napísané štyri pivá: Krebs 11°, Krebs Wiener 12°, Krebs Horkáč 11° IPA a na naše prekvapenie aj Urpiner 12°.
Stále nevieme pochopiť, že podniky s domácim pivom púšťajú na výčap aj piva z väčších priemyselných pivovarov. Navyše, keď idú viac-menej proti svojej produkcii. Ale asi si to zákazník pýta, tak mu treba vyhovieť. Čo už.
Čašník nás však na úvod upozorňuje, že Horkáč nie je v ponuke a namiesto neho majú Summer Ale. Dlho teda nerozmýšľame a objednávame práve toto pivo.
Na naše veľké prekvapenie nám však na stole pristane Krebs Wiener 12°. Čašník nám milo povie, že pivo zoberie späť a donesie správne, my však nerobíme drahoty. Aj tak sme chceli ochutnať všetko domáce, čo na výčape majú.
Pivo malo medenú farbu a zdobila ho jemná smotanová pena. Vo vôni ste mohli zachytiť karamel, slad, med aj náznaky jemnej oxidácie. V chuti sme objavili slad, karamel, keksíky aj masielko. Horkosť bola stredne výrazná, doznievanie sladové s korenistým nádychom.
Kúsok, ktorému k dokonalosti chýbalo dosť. Kričalo hlavne masielko. Piteľnosť však bola v norme. Za nás to bolo 6/10. Pivo sa vypiť dalo.
Ako druhé pivo nám na stole pristál dnes už spomínaný Summer Ale 10°. Pivo svetlo-žltej farby zdobila jemná smotanová pena. V chuti ste našli grep a limetu. Tie isté zložky sú prítomné aj v chuti, okrem nich sme objavili aj náznaky šumienky a kvasiniek.
Horkosť bola stredne výrazná, doznievanie horkasté s ovocným nádychom. Za nás to bol kúsok, ktorý neohúri, ale ponúka náznaky iskrenia a bol dobre piteľný. Vo výsledku to stačilo na 6,5/10.
Medzitým nám doniesli aj jedlo. Musíme povedať, že to nám chutilo. Porcie nám na stole skončili veľmi rýchlo a nemali sme k ním žiadne výhrady. Určite by sme sa do podniku pre jedlo kedykoľvek vrátili.
Do tretice sme si objednali aj pivo Krebs 11°. Išlo o ležiak s pre nás neznámym obsahom alkoholu. Pivo malo zlatistú, kalnú farbu. Vo vôni ste zachytili kombináciu sladu, medu aj náznakov kvasiniek. V chuti sme objavili slad, med, karamel aj kvasinky.
Horkosť bola stredne výrazná, doznievanie sladkasto-korenisté. Vo výsledku to bol ležiak, ktorý nenadchne, poslúži však. Za nás to stačilo na 6,5/10.
Ísť či nie?
Ako sa nám v Krebse, resp. Červenom rakovi páčilo? Naše dojmy boli rozpačité. Obsluha bola milá, snažila sa, ale popletené pivo nebolo jediným omylom. Viackrát sme si všimli, že čašníci „blúdili“ po terase a hľadali, kto si objednal polievku či pirohy.
Nad tým sme sa usmiali, pri pive sme už toľko úsmevov nemali. Každé sme dopili, ale nemali sme pocit, že by sme si dali ďalšie. Od špecializovaného pivného podniku očakávame, že pivo bude lákadlom a minimálne nerušiacim doplnkom k jedlu. V tomto smere však jedlo prevýšilo pivo.
Krebsu držíme palce, aby to v neľahkých pivných časoch vydržal. Vždy sa dá zlepšovať a posúvať ďalej. Nech aj túto recenziu berú ako nejakú spätnú väzbu, ktorá pivovaru môže pomôcť.
Zhrnutie
Plusy
– Lokalita. Podnik s pivovarom sa nachádza priamo v centre Banskej Bystrice.
– Jedlo. Bolo chutné a boli sme rýchlo obslúžení.
Mínusy
– Pivo sa dá vylepšovať. Nás neurazilo, ale nebol tým prvkom, kvôli ktorému by sme sa do podniku vracali.
– Prezentácia. Pivo by mohlo byť viac prezentované a aj predstavené.






