Pivovar Padre Craft Brews: Život je pestrejší ako české pivo

Padre Craft

Príbeh košického kočovného pivovaru Padre Craft Brews začal tak trochu sklamaním. V rokoch 1996 až 1997 sa Maroche Hajduk, zakladateľ pivovaru, ocitol na študijnom výlete vo Veľkej Británií. Práve tu preňho padol mýtus, že české pivo nemá vo svete konkurenciu. „Tam som sa dostal do kontaktu s britskými štýlmi piva. Pre mňa absolútna novinka. Úplne iná chuť, ako mne vtedy dostupné české ležiaky, považované za absolútny pivný vrchol, svetovú špičku,“ spomína na precitnutie Maroche. Ten bol možnými rozmermi piva očarený. „Tá rozmanitosť, nielen farebná, aromatická a chuťová ma zaujala natoľko, že som si pri náhodnej návšteve kníhkupectva v Edinburghu, kúpil knihu od Michaela Jacksona – Encyklopédia piva. Otvoril som Pandorinu skrinku,“ rozpráva o dôležitom momente Maroche.

V tej chvíli bolo rozhodnuté. Pivo sa stalo jeho koníčkom, partnerom a predovšetkým výzvou. Najmä predstava, že vlastné pivo by si mohol uvariť aj sám. Práve k naplneniu tohto sna mu napomohla žena. „Moja druhá, krajšia a milšia polovička, mi po mojich rečiach a neustálych rozprávaniach o pive, jeho varení, povedala, nech budem konečne chlap a to pivo navarím,“ vychádza s pravdou von Maroche. Sen si splnil, ale to bol len začiatok dlhej cesty. „Spoločne s dvoma kamarátmi sme založili kočovný pivovar, v tom čase tento pojem u nás nebol známy, kočovný preto, lebo sme každú várku varili u niekoho iného v kuchyni,“ hovorí o začiatkoch Maroche z pivovaru Padre Craft Brews. Jeho vášni postupne prepadlo aj okolie, ktoré ho vo varení piva povzbudzovalo. „Povedzme si narovinu, kto by nechcel mať kamaráta, čo varí pivo,“ smeje sa.

Pivovar Padre Craft Brews spolupracuje s viacerými pivovarmi. Aj s Kalteneckerom. Na snímke Maroche Hajduk (na snímke vpavo) so šéfom Kalteneckeru Ladislavom Kovácsom. Snímka: Facebook
Pivovar Padre Craft Brews spolupracuje s viacerými pivovarmi. Aj s Kalteneckerom. Na snímke Maroche Hajduk (na snímke vpravo) so šéfom Kalteneckeru Ladislavom Kovácsom. Snímky: Facebook

 

Level domáceho varenia piva naplnil, prišiel vyšší. „Po pár rokoch domáceho varenia sa vyskytla príležitosť navariť vlastné pivo v ozajstnom pivovare. A to bol vlastne začiatok varenia piva vo veľkom,“ hovorí Maroche a poukazuje na to, že na takomto princípe funguje ich pivovar dodnes. Kým väčšina pivárov v regióne je „odchovaných“ na spodne kvasených ležiakoch, kočovné pivovary sa zameriavajú na (pre región) netypické chute. „Keďže najbližšie nášmu srdcu a jazyku sú vrchne kvasené pivá, tak sa ich zároveň snažíme predstaviť aj našim fanúšikom. Ako jediný varíme na Slovensku pivný štýl American Wheat Ale – pivo Mustáž, čo je svetlé, vrchne kvasené pivo žiarivej slamovej farby so stredne plným telom,” vysvetľuje Maroche. Medzi ich ďalšie kúsky patria pivá Cigánska láska či pivo Hop’n’Rolla.

Ich špeciálne pivá nenájdete v hociktorom podniku. „Naše pivá nájdete v dobrých podnikoch, ktoré majú na čape tzv. iné pivá. Tieto podniky sa zameriavajú na remeselné pivá, masovo vyrábané svetlé ležiaky z nadnárodných koncernov u nich na čape nenájdete,“ prezrádza Maroche Hajduk. Pivo z pivovaru Padre Craft Brews môžete nájsť aj vo fľaškovej verzii.

Článok bol aktualizovaný