Ešte pred desiatimi rokmi sa kuloároch špekulovalo o tom, aká je budúcnosť pivovaru Veľký Šariš. Špekulovalo sa, či pivovar na východe Slovenska nenahradia jeho sesterské závody v okolitých krajinách. Špekuláciám je však už dlhšie koniec. Dôkazom je aj nová investícia, ktorá pivovar výrazne modernizovala.
Nová varňa
Vedenie pivovaru, ktorý spadá pod Plzeňský Prazdroj Slovensko, oznámilo, že úspešne ukončilo rekonštrukciu varne. Išlo o najväčšiu investíciu pivovaru za posledných 30 rokov.
Vďaka novej technológii sa zefektívnili procesy, navýšila sa varná kapacita, pivovar šetrí energie a znížil produkciu emisií. Rekonštrukcia, ktorá začala na jeseň minulého roka, prakticky neobmedzila prevádzku pivovaru.
„Rekonštrukcia varne takého veľkého rozsahu je významným krokom v technologickej modernizácii nášho pivovaru, na ktorej pracujeme už roky. Nadväzujeme pritom na nedávne investície ako spustenie novej filtračnej linky, navýšenie kapacity plechovkovej linky, či modernizáciu kotolne,“ menuje Martin Grygařík, obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko.
Dohromady aj s novou varňou tak Plzeňský Prazdroj investoval do veľkých projektov v Pivovare Šariš len za posledné štyri roky sumu viac ako deväť miliónov eur.
Výrazná úspora
Súčasťou rekonštrukcie varne sú okrem iného nový šrotovník sladu, rmutovacie kotly, zberač sladiny a vírivá kaďa. „Som hrdý, že varíme pivo v najmodernejších zariadeniach, aké sú dnes na pivovarníckom trhu dostupné. Modernizáciou varne sme dosiahli ešte efektívnejšie riadenie varenského procesu a efektívnejšiu a udržateľnejšiu výrobu,“ hovorí Petr Kwaczek, manažér Pivovaru Šariš.
Nové kotly sú vybavené pokročilou výhrevnou technológiou, ktorá umožňuje flexibilné použitie tepla podľa objemu surovín. Vďaka tomuto aspektu došlo k štvorpercentnej úspore tepla a dvojpercentnej úspore vody. Pivovar vďaka novej technológii vyprodukuje ročne až o 128 ton oxidu uhličitého menej.
Ďalšou inováciou je, že suché šrotovanie sladu bolo nahradené mokrým šrotovaním na novom zariadení – šrotovníku nazývanom T-Rex s kapacitou až 25 ton sladu za hodinu. Šrotovník s takouto veľkou kapacitou vyrobil a inštaloval dodávateľ technológie, nemecká spoločnosť Ziemann Holvierka, vo svojej dlhoročnej praxi vôbec prvýkrát. Ich doteraz najväčší šrotovník mal kapacitu 16 ton za hodinu.
Navyšovanie výroby
Výsledkom rekonštrukcie je aj spojenie celej technológie varne do jedného priestoru a zmena lokality riadiaceho velína pre obsluhu, ktorý je po novom súčasťou varne. Všetky nové kotly sú nerezové, čím vznikol vizuálne zjednotený priestor. Maximálna varná kapacita bola navýšená zo súčasných 60 várok na 68 várok za týždeň a je pripravená na navyšovanie výroby v budúcnosti.
Nové rmutovacie kotly vo varni sú pripravené aj na zmenu výhrevného média – pary vyrábanej zo zemného plynu – za horúcu vodu, čo prispeje k ďalšiemu znižovaniu emisií oxidu uhličitého.
Horúcu vodu bude pivovar získavať z odpadového tepla vyrábaného pri pracovných procesoch výroby pomocou tepelných čerpadiel. Inštalácia samotných tepelných čerpadiel je na pláne v priebehu nasledujúcich piatich rokov.
Prečítajte si aj
Pivovarnícky biznis rozširuje známe meno. Pivovar má aj šéf Slovnaftu
Snímky: Plzeňský Prazdroj Slovensko