Pivovar Zámčan: Ak by nedošla korona, boli by sme na tom skvele

Pivovar Zámčan

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Tibor Hlavička, majiteľ pivovaru Zámčan.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Pre nás bol tento rok veľmi dynamický, veľa sme inovovali, zlepšovali, zefektívňovali a hlavne zväčšili kapacitu reštaurácie. Čiastočne nám lockdowny aj pomohli rýchlejšie prekonať rekonštrukcie. takže do budúcna pozeráme pozitívne.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Samozrejme pokles máme, ale nakoľko sme posledné roky investovali hlavne do zefektívňovania, tak to, čo sme stratili na obrate sme naopak získali na zisku, čiže sme vcelku spokojní, že na tom sme ako sme. Samozrejme, keby nedošla korona, tak sme na tom úplne skvele
Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Vláda by sa mala snažiť podporiť turistický ruch, aj kvôli faktu, že sme na samom konci v rámci EU. s turizmom idú ruka v ruke služby. a tie máme veľmi biedne aj kvôli jednej z najvyšších dph v rámci EU a najvyššej z okolitých krajín. čo sa týka fanúšikov, tak sa spoliehame na trend znižovania konzumácie alkoholu ale preferovania kvalitnejšieho a lepšieho. čo by sa malo postupne odzrkadliť aj na zvyšovaní produkcie malých remeselných pivovarov.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Očakávame pozitívne zmeny v podnikateľskom prostredí a dúfame v lepšie obdobie, aké sme doteraz mali. Čo sa týka výroby, budeme ďalej zefektívnovať – čo sa prejaví na menšom sortimente, menej experimentov a hlavne ešte dolaďovania receptov.

Prečítajte si aj

Minipivovar Tatras: Na výčape už máme 16 vlastných pív