Podujatie, ktoré pripomenulo staré časy (Kostelecké chmelovárek)

Kostelecke Chmelovarek 2023

Do Kostelce u Holešova som sa vybral zažiť atmosféru domovaričského stretnutia na štrnásty ročník „konferencie amatérskych sládkov“ spojenej so súťažnou degustáciou doma varených pív Kostelecké chmelovárek. Pokorne priznávam, že napriek tomu, že som sa na túto akciu chystal veľa rokov, podarilo sa mi to až teraz, keď Biela Vrana v Košiciach je už žiaľ minulosťou.

Medzi týmito akciami totiž býval časový odstup asi len týždeň a chodiť na obe dve po sebe som jednoducho nemohol. Tentoraz mi to konečne vyšlo a tak som si mohol pripomenúť atmosféru akcií, ktoré sa zvykli konať pred 12-13 rokmi v Prahe na Podskalskej. Také množstvo ľudí, koľko sa zmestilo do kosteleckej sokolovny, som však nezažil nikde.

Staré časy

Na toto obdobie si nostalgicky zaspomínal vo svojej prednáške aj Honza Kočka. Vtedy bola dostupnosť surovín zložitá a čo sa technológií týka, výrazne sme boli závislí na kutilstve, invencii a improvizácii. Mnoho pivných štýlov, ktoré sa na súťažiach teraz prezentujú, buď neexistovalo alebo ešte nebolo vytiahnutých z hlbín dejín na svetlo sveta.

Na svoju príležitosť čakali Gose a Kveik, americké IPA nás školil Chris Baerwaldt a chlapci z Ballast Point ešte čakali na svoj hviezdny moment najlegendárnejšieho exitu v histórii craft beer. Objavil sa chmeľ Kazbek a spôsobil obrovský ošiaľ, keďže sa aj v našich končinách začal pestovať iný než ležiakový chmeľ.

Chmelovárek sa hrdo hlási k tejto tradícii a názov PIHA (Prague International Homebrewing Award) v sobotu zaznel opakovane. Nostalgia však nebola hlavnou témou, žilo sa najmä prítomnosťou a budúcnosťou. Prítomnosť zastupovali napríklad kamaráti z Beermalade a o budúcnosti boli prednášky o chmeli.

Dlhoročné šľachtenie

Už som to tu spomínal a zopakujem znovu: nenechajte si ujsť možnosť vypočuť si Vladimíra Nesvadbu, najskúsenejšieho šľachtiteľa chmeľu. Hovoril o nových českých odrodách chmeľu, ich šľachtení a tiež o tom, že to nie je vôbec jednoduché.

Posúďte sami: pri výbere rodičov nového aromatického chmeľu s požadovanou špecifickou vôňou bolo z 2650 semenáčov vybratých na chmeľnicu 78 rastlín, z nich 16 vybratých na sušenie a z nich na skúšky na pivo tri rastliny.

Odroda Kazbek, ktorú považujeme za novú, sa začala krížiť v roku 1984 a po testoch bola zaregistrovaná v roku 2008. To znamená, že jej vývoj trval vyše 22 rokov. Odrode Boomerang to trvalo od roku 2000 do roku 2017, ale prvé kríženie, z ktorého odroda pochádza, bolo vykonané v roku 1957!

Kostelecke Chmelovarek 2023

Aktuálne sú na požiadanie k dispozícii na testy v pivovaroch nové české odrody ako Saaz Comfort, Mimosa, Country, Jazz, Blues, Venus, Uran alebo Gaia, z ktorých malé pivovary varia. Niektoré sú mimoriadne vhodné do zvrchu kvasených pív alebo na studené chmelenie. Dúfam, že niečo z toho bude aj na Salóne piva a ja rozhodne pôjdem cielene ochutnávať pivá z nových odrôd.

Pochvala

Samotný Chmelovárek bol zorganizovaný brilantne. Odborná porota degustovala asi 390 vzoriek v oddelených priestoroch. Domovariči si navzájom ochutnávali vzorky v Sokolovni a prednášky sa konali na pódiu oddelenom oponou.

Pre zvyšnú verejnosť boli k dispozícii výčapy, na ktorých sa striedali zaujímavé pivá najmä z lokálnych minipivovarov. Aj jedla bolo na výber dostatok, od chleba s pomazánkou, cez utopence, huspeninu, grilovaný syr a klobásu až po guláš. Aj keď na začiatku akcie to vyzeralo, že sa tam nebude dať pohnúť, v priebehu dňa bolo aj miesta na sedenie dosť. K dispozícii bola dokonca šatňa.

Holešovská lokálna televízia natočila reportáž z ktorej si tiež môžete urobiť obrázok o atmosfére. Ja som stretol mnoho starých známych a našiel pár nových a ďakujem Petrovi Měrkovi za super akciu.

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Prečítajte si aj

Víkend, keď sú Košice hlavným mestom piva