Kto sa o teba postará? Burger, brisket a Stupavar

Stupavar - Blockbuster

Konečne ti praje počasie. Dnes to môžeš skúsiť cez gril alebo ostaň  doma. Ukážem ti aj jedno, aj druhé. Čo povieš na burger, brisket, Stupavar, gril (alebo rúra ) a dobrú hudbu? Takže pusti niečo s názor. Rozpor! A hop do kuchyne.

Potrebuješ
  • Hovädzia hruď ( brisket ): 1 kg
  • Biele korenie: 5 g (celé )
  • Majorán: 5 g
  • Horčičné semeno: 5 g
  • Zázvor: 10 g ( sušený )
  • Citronová kôra: 5 g ( sušená )
  • Soľ:10 g
  • Koriander semeno: 5 g
  • Dijon horčica s chrenom: 20 g ( je dosť silná )
  • Pivo: 0,2 l Clock-Block / Stupavar – Blockbuster

  • Kapusta: 1 kg
  • Mrkva: 300 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Kyslá smotana: 250 g
  • Celozrnná horčica: 50 g
  • Citron: 1 ks
  • Soľ: 15 g
  • Korenie: 5 g
  • Cukor hnedý: 10 g
  • Údená paprika: 10 g

  • Hladká múka: 330 g
  • Kakao: 20 g
  • Soľ: 8 g
  • Čokoláda mliečna: 80 g
  • Chilli: 2 g (zase je to tvoja voľba čo dáš )
  • Kvások: 170 g ( vysvetlím )
  • Voda teplá: 250 ml

  • Hermelín: 200 g ( Kľudne použi aj ochutený / korenie /)
  • Slaninová BBQ ( stále ťa viem zásobiť )
Postup

Dnes to troška zmeníš, začneš chlebom lebo ten si dáš za tri dni. To aby si sa mal na čo tešiť.

Kvások, ktorý ti ostal v chladničke použiješ na rozkvas a vyrobíš zase živý kvások. Lyžicu kvásku z chladničky rozmiešaj so 150 ml teplej vody. Pridaj 150 gramov múky a dobre premiešaj. Prikryté nechaj cez noc vonku pri izbovej teplote. Vysvetlené!

Ráno odober 170 gramov kvásku a zmiešaj s vodou. To je mokrá zmes. V ďalšej mise zmiešaj múku, soľ, kakao a nasekanú čokoládu. To je suchá zmes. Teraz vmiešaj suchú zmes do mokrej zmesi. Vypracuj vláčne cesto. Teraz ho nechaj prikryté 10 minút.

Chlieb

Potom cesto preťahuj do stredu (takýmto spôsobom sa chytá vzduch a miesi cesto). Toto opakuj ešte dva razy a potom nechaj cesto kysnúť prikryté pokiaľ neznásobí objem.  Môže to trvať 3 až 6 hodín.

Následne cesto prelož na pomúčenú dosku a rozdeľ na 6 rovnakých častí. Vypracuj žemle a nechaj v ošatke kysnúť jednu hodinu. Potom žemle prelož do chladničky nechaj fermentovať cez noc.

Teraz ideš piecť. Rúru rozohrej na 230 °C spolu s prázdnym pekáčom a priprav hrnček s vodou. Žemle peč v rúre prikryté 8 minút no počas pečenia zalej pripravený pekáč vodu. Potom žemle odokry a vytiahni aj pekáč s vodou (až tam ešte nejaká ostala). Teraz dopeč žemle 7 minút. Zisti ťukaním či sú vnútri duté (tak sú upečené).

Fuška čo? Ale skôr na čas ako na prácu. Teraz poď na mäso.

Horčicu zmiešaj s pivom a potri ňou očistené mäso. Všetky koreniny rozmixuj na prach (to je ďalší rub do zbierky) a dobre nimi popráš mäso. Keď pôjdeš cestou cez gril tak kontroluj teplotu uprostred nemôže presiahnuť 80°C. Ak by si zvolil  rúru. Mäso peč prikryté na 110°C 4 hodiny.

Teraz ti poviem coleslaw no určite vieš už, že ak ma minimálne deň je lepší ako čerstvý (chuť musí fungovať).

Kapustu nasekaj najemno tak isto aj cibuľu a cesnak. Mrkvu nastrúhaj na hrubo a premiešaj. Nasoľ a zase dobre premiešaj. Nechaj stáť aspoň desať minút (môžeš aj 20 uvoľni to viac šťavy a tým aj chuti ). Teraz dochuť zvyšnými surovinami a premiešaj na koniec daj kyslú smotanu a zase premiešaj.

Stupavar Blockbuster

Si na konci. Dnes si už teraz narobený s toho miešania čo? Poď to naložiť vidím, že už teraz si hladný.

Žemľu pozdĺžne prekroj a na sucho ohrej. Potom nalož na tenko nakrájané mäso a potri BBQ omáčku. Nalož plátky syru a cele to zavŕš coleslawom. Jasné ešte treba priklopiť žemlou.

Odporúčané pivo: Clock-Block / Stupavar Blockbuster

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.