Prazdroj oslavuje „narodeniny“. Do podnikov mieri nefiltrovaná Plzeň

Pred pár rokmi sme mali v partii zaužívanú tradíciu. Po tom, čo sme obehali pár podnikov s remeselným pivom, sme náš večer vždy zakončili v podniku, kde čapovali Plzeň. Hovorili sme tomu „čistenie chutí“ alebo „kalibrácia pivného kompasu“. Inak povedané, keď ochutnáte všakovaké pivné výstrelky, radi sa vraciate ku klasike. Tá svoje pozície udržuje už takmer dve stáročia.

Plzeň

Práve v týchto dňoch si Pilsner Urquell pripomína 183 rokov, odkedy bola založená prvá várka tohto legendárneho ležiaka. Z dnešného pohľadu to môžeme považovať za jeden z kľúčových zlomov vo svetovej pivovarníckej histórii.

Návrat ku koreňom

Môžeme polemizovať nad tým, čo by sa stalo a ako by vyzeral pivný svet, keby Josef Groll nenavaril 5. októbra 1842 prvú várku ležiaka. Možno by pivo nepatrilo medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, možno by išlo o zabudnutý či málo rozšírený mok.

Plzeňský Prazdroj si toto výročie každý rok pripomína návratom ku koreňom. Na výčapy vo vybraných podnikoch ponúkne nefiltrovanú Plzeň.

My sme na toto pivo tento rok natrafili na podujatí Biela noc. Na Rybnom námestí v Bratislave vyrástla interaktívna umelecká inštalácia. Tá bola pekná, nás však viac zaujal pivný stan, v ktorom bol na výčape Nefiltrovaný Pilsner Urquell.

Plzeň máme „odpitú“, ide však o filtrovanú verziu. Aká bola ta nefiltrovaná? Pôsobila inak, ukázala svoj ďalší rozmer. Musíme pochváliť to, že bola dokonale načapovaná, keďže o zákazníkov sa v stane starala barmanská špička. Nakoniec, na podujatí prebiehala škola čapovania a o pivo sa starali tí najpovolanejší.

Stále nás trápila otázka, čím je nefiltrovaná verzia odlišná od tej filtrovanej. Tu by sme si mali povedať, čo je to filtrácia a do akej miery môže ovplyvniť chuť piva. Filtrovať pivo začali pivovarníci v 19. storočí. Hlavným cieľom filtrácie je „vyčistenie“ piva od zvyškov kvasiniek, bielkovín či chmeľových zložiek.

Číre pivo môže pôsobiť estetickejšie, filtrácia však môže pomôcť udržať konzistenciu jednotlivých várok, ale aj kondíciu piva dlhší čas. Ak je filtrácia urobená šetrne a jemne, na chuti piva sa neprejaví výrazne.

Aké sú rozdiely?

Ako je najlepšie zistiť rozdiely? Asi tak, že obe pivá ochutnáte naraz. To sa dalo urobiť pomerne jednoducho. Vybrali sme sa do podniku Šnyt Dulák. V ňom vám pivo načapuje ocenený Master Bartender a musíme povedať aj to, že kvalita piva v tomto podniku nás nikdy nesklamala.

Objednávame tak dve Plzne v klasickej a nefiltrovanej verzii. Z diaľky vyzerajú na nerozoznanie, pri bližšom pohľade si však všimnete, že nefiltrovaná verzia je jemne kalnejšia. Vôňa je totožná. V chuti však pozorujeme jemné rozdiely.

Nefiltrovaný Pilsner Urquell pôsobí jemnejšie, uhladenejšie a zaoblenejšie. Za nás nám táto verzia chutila viac ako klasika. Nie je medzi nimi veľký rozdiel, drobné rozdiely však nájdete. Za nás je to veľmi príjemné pripomenutie histórie a návrat ku koreňom, keďže aj prvá várka Plzne bola nefiltrovaná.

Prazdroj

Musíme sa priznať, že sme nezostali len na jednom pive. Pivovar ponúka túto verziu piva len raz ročne. Možno je to škoda, ale to by nám asi nefiltrovaná Plzeň nepôsobila tak vzácne. Pivo bude v priebehu októbra dostupné vo viac ako 282 vybraných podnikoch a reštauráciách po celom Slovensku.

Stále rovnako

Plzeňský Prazdroj sa hlási k tradícii a nechce ju meniť. Kým iné pivovary menia receptúry a svoje piva vylepšujú, v Plzni prísne dodržujú výrobný postup. Ako vedia garantovať, že pivo chutí tak isto ako pred rokmi či desaťročiami?

V Prazdroji kontrolne vyrábajú pivo, ktoré kvasí a leží v drevených sudoch v historických pivniciach pivovaru. Sládkovia tak vedia porovnať chuť piva uvareného tradičným a súčasným technologickým postupom.

Samotný pivovar hovorí o tom, že kľúčové metódy výroby zostávajú nemenné, a to aj napriek tomu, že postupne boli zavedené modernejšie technológie na zabezpečenie stability a kvality piva.

Rovnaké zostávajú aj základné suroviny na výrobu piva Pilsner Urquell. Tými sú mäkká plzenská voda, vlastný slad vyrábaný v našej sladovni, žatecký chmeľ a unikátne kvasinky studeného kvasenia.

Klasika zostáva

Pivovarnícky trh zaznamenal v uplynulých desaťročiach viacero nových trendov či módnych vĺn. Každá z nich ovplyvnila konzumentov a v niektorých prípadoch aj obohatila trh. Napríklad remeselné pivovary rozšírili ponuku pivných štýlov, zákazníci sú viac informovaní .

Napriek viacerým zmenám, na pivovarníckom trhu nájdete aj pivné istoty, ktoré si svoje pozície držia desaťročia. Medzi takéto istoty patrí Pilsner Urquell. K tomuto pivu sa vracajú nielen fanúšikovia ležiakov, ale aj tí, ktorí vyhľadávajú vrchne kvasené pivá.

Nakoniec, Plzeň zaraďujú na výčapy aj podniky, ktoré sa špecializujú na širokú ponuku pivných štýlov. Aj takýmto spôsobom viac-menej pomáhajú zákazníkom, aby si vedeli „kalibrovať pivné kompasy“…

Článok vznikol v spolupráci s Plzeňským Prazdrojom.