Prazdroj: Niektoré podniky už neotvoria a každý deň ich pribúda

Podniky, Prazdorj

Už teraz je isté, že mnoho prevádzkovateľov podnikov aktuálne opatrenia zavedené proti šíreniu nového korovanírusu neprežijú. Škody už vyčísľuje aj druhý najväčší slovenský pivovar Plzeňský Prazdroj Slovensko, ktorý dodáva svoje pivo do stoviek podnikov, krčiem či reštaurácií.

Spúšť v segmente

Situáciu pritom nevylepšuje ani to, že vláda naznačila, akým spôsobom bude v nasledujúcich týždňoch postupovať. „Posledné vyjadrenia po zasadnutí krízového štábu naznačujú, že sa zvažuje otváranie podnikov a reštaurácií najskôr o niekoľko týždňov. My už teraz vieme, že je niekoľko prevádzok, ktoré ohlásili zatvorenie, a tento počet každým dňom narastá,“ konštatuje Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Podľa jeho slov už teraz je isté, že straty budú veľké. „Situácia je o to dramatickejšia, že prevádzky zostávajú zatvorené aj v čase, kedy je pivná sezóna už zvyčajne v plnom prúde  a predpokladáme, že straty jednotlivých podnikov budú oveľa vyššie,“ naznačuje.

Podľa jeho slov priemerná prevádzka počas letnej sezóny predá asi 34 hektolitrov čapovaného piva. Pivovar vie, že ak padnú podniky, stratí odberateľov. „Podnikli sme viacero ráznych záchranných opatrení a do okamžitej pomoci pre podniky sme už investovali viac ako milión eur, aby sme zamedzili ich krachu a zatváraniu,“ vysvetľuje Kubiš.

Odloženie faktúr

Pivovar urobil voči podnikom viacero opatrení. „Odložili sme splatnosť faktúr kreditným zákazníkom o 30 dní od oficiálneho uvoľnenia opatrení. Tiež sme pristúpili k okamžitému preplácaniu všetkých dobropisov a zastaveniu vymáhania pohľadávok od našich zákazníkov,“ prezrádza obchodný riaditeľ.

Pivovar tiež kompenzuje všetky sudy a tanky, ktorým skončila záruka. Okrem iného sa pivovar stal aj partnerom iniciatívy Podpor svoj pub, ktorá podáva pomocnú ruku všetkým prevádzkam na celom Slovensku.

Kubiš však hovorí o tom, že situácia na trhu aj tak nie je priaznivá. „Napriek našej enormnej snahe však intenzívne vnímame vyjadrenia ďalšej skupiny prevádzkarov, že v aktuálnom nastavení vydržia približne mesiac, potom sa začne rozhodovať o ich definitívnom osude,“ uzatvára rozprávanie Kubiš.

Prečítajte si aj

Prieskum medzi pivovarmi: Mnohé vydržia už len pár týždňov

Snímka: Plzeňský Prazdroj Slovensko