Prvotriedne „belgické“ pivo zo Slovenska (1830)

Občianske združenie BrewHub zastrešuje domovaričov, ktorí pôsobia v Bratislave. Jeho cieľom je pomáhať si navzájom a odstraňovať možné chyby pri varení zlatistého moku, ale aj propagovať domáce varenie piva. A to je vždy fajn, keďže domovariči sú základom rozvoja pivovarníckej scény. Členovia združenia majú peknú tradíciu. Pred Vianocami si vymieňajú pivá, ktoré následne vyhodnocujú a oceňujú tie najlepšie. My sme najlepšie kúsky dostali na otestovanie a pripravili sme tak sériu štyroch recenzií najlepších pív. Dnes to bude kúsok z domáceho pivovaru Zembeer. Jeho hlavný predstaviteľ Lukáš Žembery je našim čitateľom dobre známy. Okrem iného pôsobil aj pivovare Karpat a dnes varí pivo v ďalekej Indii. Na vianočnú výmenu pív pripravil Quadrupel s názvom 1830.

Názov piva: 1830 – Vianočný špeciál

Pivovar: Zembeer

Druh piva: Quadrupel

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 21,05°

Obsah alkoholu: 9,06

Zloženie: Voda, jačmenný slad, kandizovaný cukor, chmeľ, kvasinky.

Cena: Pivo sme dostali na otestovanie od domovaričskej organizácie Brewhub.

Farba: Oranžovo-hnedá. Pivo je kalné.

Pena: Jemná, nevýrazná. Rýchlo padala.

Vôňa: Kombinácia medu, karamelu, kandizovaného ovocia, koriandru, korenín.

Chuť: Sladový základ je výrazný, telo plné. Nájdete v ňom kombináciu karamelu, medu, koriandru, šalvie s korenistým podtónom. Koncovka je jemne horkastá. Alkohol je nebezpečne schovaný.

8.5/10

Zhrnutie

Trúfnuť si v slovenských podmienkach navariť Quadrupel je odvaha. Áno, je to pivo, ktoré bolo varené len pre domácu spotrebu. My to však chceme brať ako reálnu recenziu a sme očarení. Pivo je nezvyčajné, pekne uhladené a iskrivé. A to všetko v štýle. K dokonalosti chýba ešte o čosi viac plnšie telo. To je však len poznámka pod čiarou. Za nás je to 8,5 bodu. Určite zážitok a pochvala. Je fajn dozvedieť sa, že aj slovenskí pivovarníci vedia navariť prvotriedneho „Belgičana“.