Prvý test pivovaru v Ružinove: Dobré pivo za slušný peniaz

Komín - Petrov pivný týždeň

Ružinovský pivovar Komín. Prvý dojem je, že tu stojí odjakživa. Kombinácia anglického pubu nahrádzajúceho obývačku s modernou trendovou krčmou zúfalo sa dištancujúcou od hipsterskej kaviarne. Architekt na priestore strávil veľa času a je to vidno. Čierne steny, historické fotografie z pivovarníckeho a krčmového prostredia a dostatok svetla. Viac mestské než rustikálne či industriálne. Krásne vysoké brandované komínové poháre, brandované servítky. Nehrá tu hudba (to je super) ale hluk tu je.

A je tu nátresk. Podnik plný mladých aj starých, kde som mal problém si sadnúť. To ma presvedčilo o tom, že takýchto podnikov stále nie je dosť a že v každej štvrti by kľudne zo dva mohli byť. Nakoniec sa mi podarilo sadnúť si na poschodí. Obsluha zúfalo nestíha a viacerí si objednávame po dve pivá naraz. Umývanie pohárov tu na poschodí je dosť tragédia, môžeme byť radi, že oplachovú vodu vylievajú. Pena sa buď zlieva do druhého pohára alebo ‚naháňa‘ pohybmi hore-dolu.

Pivá nesú precízny rukopis Peťa Chňupu, ktorý sa stará aj o Pivovar vo Fabrike. Samotná pivovarská technológia v sebe nesie isté zvláštnosti. Ceny sú však oveľa ľudovejšie než v centre zhodne pri pive aj jedle. Na výčape majú tri vlastné a tri hosťovské pivá.

Svetlá jedenástka má pevnú stabilnú penu, jemnú čisto chmeľovú vôňu, sladové plné telo, intenzívnu, no príjemnú neulpievajúcu horkosť a pikantnú dochuť. Plnosti a zaujímavej chuti veľmi pomáha náznak zeleniny. Ničím neruší a je veľmi dobre piteľná.

Polotmavá dvanástka je dnes môj favorit. Dokonale čistá kvetinová vôňa, v chuti karamel, chlebová kôrka, melta a trochu ovocia. Jemná horkosť ustupuje sladovej chuti. Už len kvôli tomuto stojí za návštevu, hlavne keď si ju necháte trošku ohriať. Celkovo sú pivá na túto ročnú dobu dosť studené.

Dal som si mäsový mix s klobásou, slaninou, škvarkovou pomazánkou a tlačenkou. Práve tlačenka zapôsobila najviac obsahom kvalitného mäsa, konzistenciou a hlavne ochutením bylinkami. Nabudúce si dám hamburger nech viem, či máme v Ružinove druhú Fabriku pre normálnych ľudí.

Pätnästka IPA je už intenzívnejšia, horkejšia, s plnou penou a intenzívnou horkosťou. Nie je až taká piteľná ako ostatné pivá, no je skvelá, horká a bez vád. Americká IPA v slovenskom podaní ako sme zvyknutí.

Veľmi príjemne sme si poklábosili so zberateľmi pivných suvenírov. Robia skvelú prácu pri mapovaní slovenskej pivovarníckej histórie a nehmotného kultúrneho dedičstva. Dosť je cítiť stratu kontinuity medzi starou a mladou pivovarníckou generáciou. Mladí pivovarníci, ako sú práve Peťo Chňupa, Roman Kozák, Janko Tribulík, Ľuboš Kružic, Jožko Buňa či Maroš Hajduk robia na Slovensku momentálne najväčší vietor, no bez väčšej kontinuity s tým, čo tu bolo pred nimi. Že sme si zničili školstvo už ani snáď nemá zmysel spomínať. Snáď sa niekedy dozvieme aspoň čo tu bolo pred nami a či máme byť na čo hrdí.

Na každý pád je Komín lacnejšia Fabrika bez más turistov, pre nás ostatných, čo chceme ísť na dobré pivo mimo firemný tembuilding.

*****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.