Zlatý Bažant ´73 z tanku? Úžasne piteľná záležitosť

Klubovňa, Bažant, Zlatý Bažant, Heineken, Klubovňa

Posledné roky som veľmi podniky nesledoval a navštevoval som primárne spriatelené puby čo čapovali moje pivo. Keďže som z tohto kolotoča alternatívnych pív nateraz vystúpil, pozrel som sa s otvorenou hlavou na totálnu komerciu: kombo Medusa Group a Heineken.

Bol čas na večeru a kroky ma zaviedli úplne neplánovane do Ružinovskej Klubovne. Podnik v nedeľu podvečer, napriek dusnu a teplote, v podstate prázdny. Obsluha tým pádom rýchla a pozorná.

Zlatý Bažant ´73 z tanku

Jediné, s čím to má asi zmysel porovnávať je Pilsner Urquell z tanku. Na prvé napitie je viac sladový, menej aromatický, približne rovnako horký a úžasne piteľný. Najväčší rozdiel je absentujúca chmeľová aróma a citeľný DMS. Inak to je super ležiak. Vraj nechutí každému, asi bol predtým fádnejší. Ja som s ním problém nemal.

Bruder Session IPA

Prišla podľa mňa s príliš vysokou penou, ktorá to pivo rozbila. Vonia málinko citrusovo, ale v chuti toho veľa nie je. Chutí to ako mierne navoňaný ležiak, povedal by som, že teplota kvasenia bola dosť nízka a chmeľom sa šetrilo.

Pivo už bolo kyslejšie a malo svoje najlepšie dni za sebou. Na môj dotaz, kde sa pivo varí, bol čašník veľmi ochotný a šiel sa informovať dnu do podniku. Vrátil sa s info že pivo je priamo z Hurbanova a chodí v 15-litorvých súdkoch.

Táto informácia dvíha obočie, keďže jedna várka v Hurbanove je 500 hektolitov. Koľko toho dokáže Medusa vyčapovať kým sa to skazí?

Steak&salad

Steak&salad (v lístku grilovaný rump steak na listovom šaláte) prišiel expresne rýchlo. Tipujem, že príprava steaku spočívala v jeho rozmrazení a nakrájaní, no pre mňa to je ultimátny pub food, ktorý nevynechám nikdy, keď ho môžem dostať, či už v UK alebo kdekoľvek inde.

Šalát je vyslovene bohatý, dobre ochutený s dostatkom ingrediencií aj dressingu. Steak bol studený medium rare, mäkký a v pohode. Krutóny boli umne nahradené hriankou z lepšieho chleba. Aj zvyšok lístka je zaujímavý. Ak sa sem ešte niekedy dostanem, skúsim čerstvo pečený posúch.

Jedna z položiek sezónnej ponuky sú batátové hranolky. Celkovo je to uznanlivé pozitívne hmmm. Ceny sú niekde medzi zúfalým mainstreamom a hipsterskými craftbeer podnikmi. Burgery do 12 euro, 150 g tatarák za 15.

Polliter ZB ´73 za skoro 2,20 je na priemyselný ležiak fakt pálka, hlavne keď si viete dať Prazdroj z tanku pod dve eurá a ani nemusíte hľadať. Ak máte v paži koho svojou peňaženkou podporíte, môžete sa pri Štrkovci dobre najesť, napiť a nezruinuje vás to. Ten mainstream ležiak z tanku nie je len zafarbená voda a jedlu som tiež nemal čo vytknúť.

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Prečítajte si aj

Už aj Klubovne naskočili na vlnu „craftu“