Pšeničný zážitok zo Stupavy (Stupavar Weizenbock 16°)

Stupavar Weizenbock

Prvý nástrel: Páni zo Stupavaru si na pivnej scéne urobili veľmi dobré meno. Stačilo málo, variť poctivé pivo. Jedno z nich si teraz otestujeme. Pôjde o špeciál, ktorý uviedli na trh pred Vianocami. Nesie názov Weizenbock. Musím sa priznať, že som ho už skúšal. Čapovaná verzia mi chutila.

Názov piva: Stupavar Weizenbock 16°

Pivovar: Stupavar, Stupava

Druh piva: Weizen Bock

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 16°

Obsah alkoholu: 6,5 %

Zloženie: Voda, pšeničný a jačmenný slad, chmeľ, pivovarské kvasnice.

Farba: Červeno – žltá. Pivo je mútne, keďže je nefiltrované a nepasterizované.

Vôňa: Nádherná a svieža. Cítim jahody, možno černice.

Pena: Poctíva, krúžkovala pohár. Konzistencia nebola príliš hutná.

Chuť: Úvodné chute začínajú mierne. Slad je v tomto prípade celkom pekne rozbalený. V strede sa k slovu hlási aj ovocná kyslosť. Cítim tóny jahôd či horkého pomaranču. Prvé dúšky som chmeľ nezachytil, ale neskôr prišiel. Celkom príjemne, nevtieravo.

8/10

Zhrnutie

Bol to zážitok. Vcelku vyvážené chute. V tomto kúsku nájdete slad, kyslosť aj horkosť. Intenzita chutí je pritom na najvyššej úrovní. Oceňujem hlavne piteľnosť, aj s prihliadnutím na obsah alkoholu. Mňa potešilo aj to, že horkosť bola držaná na uzde a nechali vyniknúť sladovejšie chute. Rezkosť je ideálna. Fakt výborné pivo. Keď k tomu pridáme to, že ide o nepasterizované a nefiltrované pivo, vysoká známka je na svete. Dávam osmičku. Palec hore do Stupavy.

Článok bol aktualizovaný