Kam s kamarátmi na pivo v Prahe? Tento koncept sa nám páči

Dva kohouti 01

Koncepty pivovarov môžu byť rôzne. Menšie pivovary však vo všeobecnosti rozdeľujeme do dvoch základných skupín: produkčné a reštauračné. Do prvej skupiny zaraďujeme tých producentov piva, ktorí pivo len varia, ale neponúkajú ho vo vlastnom podniku.

Do druhej skupiny potom patria pivovary s vlastným podnikom, kde si môžete vychutnať ich pivo a prípadne niečo zjesť. Pražský pivovar Dva kohouti nie je typickým predstaviteľom ani jednej kategórie. V našich zemepisných končinách ide o špeciálny koncept, ktorý sme sa ešte v máji rozhodli navštíviť.

Trocha inak

Za celým konceptom pivovaru Dva Kohouti stojí  Adam Matuška. Ten spolu s otcom zakladal pivovar Matuška. Sily spojil s Lukášom Svobodom, ktorý je u susedov známy z podniku Lokál, kde sa staral o kvalitu piva.  Záštitu nad celým konceptom potom zobrala skupina Ambiente, jedna z najsilnejších gastroskupín v Prahe.

Dva kohouti

Matuška nevedel, ako využije staršiu pivovarnícku technológiu z pivovaru Matuška a tak vznikol nápad otvoriť ďalší pivovar v Prahe. Využili pritom starší dvor, kde mohli vytvoriť veľkú pivnú záhradu. Koncept pritom doplnili ďalšími gastro prevádzkami.

Celý systém je pritom založený na tom, že zákazník si sám chodí po pivo a keď dostane chuť na jedlo, môže si vybrať z ponuky, ktorú nájde na veľkom dvore.

My sme celý koncept navštívili v sobotu poobede. Hneď na začiatku nás zaujala veľkosť, ale aj atmosféra. Už krátko po štvrtej bola záhrada pomerne husto obsadená. Stôl sme si však pomerne rýchlo našli.

Keďže tu neexistuje obsluha, čo je aj odpoveď na to, že podniky majú problém nájsť kvalitných čašníkov, hneď sme sa vybrali po našu objednávku do pivovaru.

Takto to sedí

Pivovar je zariadený v industriálnom štýle, pivovarnícku technológiu nájdete po ľavej strane.  Ústredným bodom podniku je však veľký výčap. V čase našej návštevy tu bolo dosť ľudí, objednávky však obsluha vedela rýchlo vyriešiť.

Dva kohouti

Na výčape sme našli desať druhov piva. Z tohto počtu patrili štyri domácej produkcii. Len na okraj, pivovar Dva kohouti disponuje varňou o objeme 10 hektolitrov. Z domácej produkcie boli na výčape tri ležiaky a jeden Sasion.

Ponuku dopĺňali hlavne pivá z pivovaru Matuška. A tu by sme hneď vytkli jednu vec. Na tabuli, ktorá bola nad výčapom, sme nenašli mená pivovarov. Čiže kompletne identifikovať ponuku sme nevedeli.

Ako prvé sme ochutnali pivo s názvom Puk. Zaujímavé bolo, že aj keď mala obsluha kopec práce, hosťom vždy ochotne vysvetlila, čo majú v ponuke. Dokonca nemali problém dať zákazníkom ochutnať aj vybraný dúšok piva.

Dva kohouti

My sme sa pýtali, prečo sa dané pivo volá puk. Výčapník nám vysvetlil, že meno bolo odvodené od chmeľu, ktorý bol zlisovaný do tvaru, ktorý pripomínal puk. Išlo o ležiak s obsahom alkoholu na úrovni 4,5 percenta.

Pivo malo kalnú, zlatistú farbu, keď ho zdobila hutná, smotanová pena. Vo vôni sme objavili slad či chlebnatosť. Sladový základ bol stredne výrazný, rezkosť ideálna. Príjemná kombinácia sladu, chlebnatosti a jemne aj karamelu. Horkosť bola výraznejšia, doznievanie korenisté. Za nás príjemne chmelený ležiak a 7,5/10. K vyšším bodom chýbalo viac čistoty tónov. Na príjemné posedenie dobrá voľba.

Do ďalšieho ležiaku sa nám nechcelo ísť a tak sme siahli v druhom prípade po pive Raptor. Ide o pivo štýlu IPA s obsahom alkoholu na úrovni 6,3 percenta, ktoré navaril pivovar Matuška. Toto pivo sme niekoľkokrát pili, čapovanú verziu sme však roky nemali a tak sme zvolili práve tento kúsok.

Pivo malo zlatistú farbu, bolo jemne kalné. Vo vôni sme objavili grep, limetu aj pomaranče. Sladový základ bol výraznejší, rezkosť nižšia. V chuti sme potom objavili kombináciu grepu, pomarančov, červených ríbezlí, granátového jablka aj kvetiniek.

Horkosť bola výraznejšia, doznievanie citrusovo-korenisté. Za nás to stačilo na 7,5/10. Pivo do pohody. Kedysi sme Raptora považovali za predlohu tohto štýlu (to boli časy), dnes ho berieme za taký lepší priemer.

Dva kohouti

Tretí kúsok pochádzal z domácej produkcie a niesol meno Parapet. Išlo o pivo navarené v štýle Sasion s obsahom alkoholu na úrovni 7,5 percenta. Pivo malo tmavožltú farbu a bolo zahmlené. Zdobila ho hutná, smotanová pena. Vo vôni sme zachytili koreniny, kvetinky, koriander či grep.

V chuti sme rozoznali grep, koriander, ale aj zemité tóny, kvetiny a náznaky bobuľovitého ovocia. Za nás dobre spravený Saison, hutný a mnohorozmerný. Na druhej strane mohla byť piteľnosť o čosi lepšia. Vo výsledku je to opäť 7,5/10.

Tento kúsok by si možno zaslúžil menšiu mierku. V pivovare sa však čapovalo pivo len do pohára s objemom 0,4 litra. Degustačný set sme v ponuke nenašli.

Prísť či nie?

Niečo sme aj zajedli, chutilo nám. Celkovo nás atmosféra a celý koncept pivovaru s pivnou záhradkou očarila. Nie je to podnik, kde idete ochutnávať pivá a degustovať. Skôr je to super miesto na posedenie s kamarátmi, rodinou či dobrou partiou.

Sedenie vonku má svoje čaro a nám sa páčil aj koncept bohatej ponuky jedla. Že nás nikto neobsluhoval? Dalo sa to prežiť. Za barom bolo niekoľko výčapníkov a celkom plynule „odsypalo“.

Do Dvoch kohútov sa určite vrátime. Je to svieži koncept, ktorý sa nám páčil a je aj odpoveďou na to, ako reagovať na problémy s obsluhou.

5

Zhrnutie

Plusy

– Atmosféra. Jednak interiér, ale aj exteriér má svoje čaro.
– Výber piva. Na výčape sme našli desať druhov piva.
– Obsluha. Vedela poradiť a nemala problém ani vysvetľovať.

Mínusy

– Informácie. Na tabuli by bolo dobré uvádzať aj názov pivovaru. Platí to hlavne pri hosťujúcich pivách

Sending
Hodnotenie čitateľov
5 (1 hodnotenie)