Nie je všetko „slow cooking“, tak ako nič netrvá večne! (Bundáškenír)

Bundáškenír

Netreba sa predbiehať v dňoch pečenia. Niekedy to je iba na škodu a poriadne ani necítiš mäso. Po dvoch dňoch už je to ako blato v rúre. No je pravda, že kus mäsa neupečieš za 20 minút ani pri 200°C. Tak ako nič netrvá večne, ani kráľovná Alžbeta II. to nedala. Toto nie je nič proti. Toto je oslava! Sex Pistols – God Save the Queen

Potrebuješ
  • Stehno zo srnky: 2 kg (áno, stále tá zrazená)
  • Cibuľa: 200 g
  • Cesnak: 100 g
  • Soľ: 15 g
  • Čierne korenie: 5 g
  • Údená parika: 5 g
  • Celozrnná horčica: 100 g
  • Rozmarín: 10 g
  • Borievka: 5 guličiek
  • Pivo: 0,5l Žiwell – Vandal

  • Dubáky: 200 g (tie čo nazbieraš, je ich fakt hodne)
  • Cibuľa: 200 g
  • Soľ: 2 g
  • Bravčová masť: 50 g
  • Majorán: 2 g

  • Vajcia: 6 ks
  • Americký toast: 1 ks (to je ten väčší)
  • Soľ: 2 g
  • Bravčová masť: 30 g

  • Niva: 400 g
  • Celozrnná horčica: 100 g

Postup

Už ti ani nebudem hovoriť, že mäso trvá najdlhšie a tým treba začať. To už je samozrejmosť myslím. Poď na to stehno! Propagandhi – The Only Good Fascist Is A Very Dead Fascist

Stehno narež do kríža ako šachovnicu. Osoľ, okoreň, pridaj papriku a nasekaný rozmarín. Potri horčicou, zasyp nasekanou cibuľou a cesnakom. Podlej pivom a prikryté peč pri teplote 180°C 3,5 hodiny. Keď vytiahneš z pece, otvor a vytiahni kosť ako z masla. Presne vtedy je hotové a toto chceš. Mäso natrhaj a zmiešaj s výpekom.

Bundáškenír

Teraz huby, lebo fakt je ich „moc“. Sú ich plné lesy, len nemožeš byť lenivý. A už keď tam budeš, pokojne sprav poriadok. Nerobíš to kvôli tým somárom čo ho tam nechali ale kvôli zvieratkám. „Šak jaké chceš potom zrážať?!“ MOB 47 – Animal Liberation

Očistené huby nakrájaj na väščie kúsky (krájaj tak ako pizzu, myslím tvary nie štýl).  Cibuľu nasekaj na pásiky a orestuj na bravčovej masti cca tri minúty. Potom pridaj huby a restuj ďalšie tri minúty. Na koniec dochuť soľou a majoránom. Hotovo!

Teraz ideš na bundáškenír (celé západné Slovensko pozá takto chlieb vo vajci. Že vraj je to po maďarsky). Bishops Green – Empty Streets

Zober vajcia a „rozšprúdluj“ ich zo soľou. Omoč v nich toastový chlieb a opeč z každej strany na bravčovej masti. Aj toto je rýchlovka.

Jediné čo ti chýba je to iba zložiť a môžeš jesť. Tak ich poď nakŕmiť. Jenny WOO – Here We Stand

Bundáškenír

Chlieb potri celozrnnou horčicou. Nalož mäso, daj nivu a zasyp hubami a cibuľou. Preklop druhým chlebom a môžeš jesť. No nezabudni pytný režim!

Odporúčané pivo: ŽiWell – Vandal

Na chuť!

Juro a Filip

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.