Pivovar Hellstork: „Sme len kočovníci, cigáni“

hellsterk

„Na vlastné pivo nepotrebujete vlastný pivovar,“ povedala si dvojica dobrodruhov a založila si Kočovný pivovar Hellstork. Nejde o príbeh spoza našich hraníc. Trend „kočovníkov“ sa dostáva už aj na Slovensko a spomenutý pivovar je príkladom toho, že to môže fungovať aj u nás. „Nemáme vlastný pivovar, sme kočovníci … cigáni, ktorí sa sťahujú od pivovaru k pivovaru a varia na prenajatých technológiách svoje pivo,“ rozprávajú o základnom princípe, na ktorom fungujú Peter a Daniel. Obaja stoja za pivovarom Hellstork. Ten využíva princíp, ktorý vznikol v Dánsku. Konkrétne v dánskom pivovare Mikkeller. Jeho výhodou je to, že umožní variť aj amatérskym sládkom, ktorý môžu dať tradičnému pivu úplne iný rozmer. „Výnimočnosťou takéhoto varenia je, že nespadáme do stereotypu, ale varíme rôzne druhy pív, tak ako sa nám to zachce. Nemusíme tým pádom furt variť dookola to isté, len preto “aby bolo,” vysvetľuje dvojica Slovákov.

Obaja začínali v domácich podmienkach a neskôr tieto skúsenosti zúročili aj v reálnom prostredí. „Najviac pracujeme v kooperáciach s košickým Padre Craft Brews a bratislavským Unortodox Brewing na rôznych spoločných várkach,“ vysvetľujú a dodávajú, že medzi spolupracovníkmi je aj pivovar Stupavar. Oproti tradičným pivovarom sa snažia výrazne odlíšiť. „Zameriavame sa výhradne na vrchne kvasené pivá. Sme taký malý vetrík, ktorý aspoň čiastočne rozhýbe vlny mora vytočených ležiakov na Slovensku a ukáže plávajúcim, že existuje aj niečo iné,“ hovoria s úsmevom.

Zakladateľmi Hellstorku sú Daniel Obcovič a Peter Holčík. Snímka: Facebook
Zakladateľmi Hellstorku sú Daniel Obcovič a Peter Holčík. Snímka: Facebook

 

Ich pivo nájdete primárne v senickom Sklep Pub – Craft Beer Pube a Polianke pri Myjave. Aktuálne začali spolupracovať aj s e-shopom Drinkshop. „Prevádzky, ktoré sporadicky čapujú Hellstork sú napríklad Richtár Jakub, Le Šenk či Urban House. Momentálne sa nejaké súdky viezli do novootvorenej prevádzky Lokál Pub v Nitre, či do pivotéky Na 7.schode v Žiline,“ vysvetľujú amatérski sládkovia. Tí aktuálne pripravujú aj špeciál s názvom Kraken ale myslia už aj na Vianoce. „V októbri pomaly, ale isto ideme variť vianočný špeciál verzie našej Double IPA. Bude sa jednať o silnú polotmavú IPA s chilli papričkami Bhut Jokolia, ktorá bude dozrievať v barrique dubových sudoch po skvelom Chardonnay,“ uzatvárajú rozprávanie Dano a Peter.

Článok bol aktualizovaný