Na to, aby sa začal písať nový príbeh, občas potrebujete zásadnú zmenu. Zmenu, ktorá vás vyruší a vytrhne zo zaužívaných koľají a prinúti vás hľadať niečo nové. Zažili to aj Martin Basila a Juraj Kállay. „Zbúrali nám našu obľúbenú krčmu, kam sme zvykli chodiť na pivo,“ začínajú rozprávanie Martin a Juraj. Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Aby to potvrdili aj oni, začali rozmýšľať nad svojim podnikom, ktorý by vyplnil „dieru“ v ich živote.
Za štyri mesiace
„Jediná budova, ktorá zostala v okolí, bola budova Sokolovne a keď sa nám naskytla možnosť prenajať si plesnivý zatopený priestor bývalej kotolne (v minulosti tančiarne), neváhali sme,“ opisujú začiatok príbehu. Na jeho konci je trenčiansky podnik Sokolovňa pub.
Na zrealizovanie ich plánu potrebovali štyri mesiace. Aj keď cesta od prvej myšlienky k uvítaniu prvých hostí bola pomerne krátka, o to zložitejšia bola. „Náročné bolo to, že pôvodný priestor vyžadoval rozsiahlu rekonštrukciu a preto bolo veľmi dôležité hneď od začiatku správne odhadnúť štýl a ladenie podniku, s čím nám pomáhala profesionálna dizajnérka,“ prezrádzajú zakladatelia.
Nevyriešených otázok však bolo viacero, či už šlo o kompetentnú a ochotnú obsluhu, ale aj ponuku. „Veľmi rýchlo sme usúdili, že „europivo“ nie je náš smer a chceme sa rozhliadať po malých remeselných pivovaroch,“ konštatujú.
Obaja dnes priznávajú, že o dobrom pive nevedeli dokopy nič. „Dvere do sveta piva nám otvoril náš dvorný dodávateľ Andrej Pavlík, ktorý nám o ňom veľa rozprával. Zistili sme, že to je to, čo chceme našim zákazníkom prinášať aj my,“ konštatujú.
Pestrý výber
Na Slovensku je zvykom, že podnik ponúka jednu značku piva. Systém, v ktorom podniku výrazne pomáha „výhradný“ pivovar, však v Trenčíne nezvolili. Šli ťažšou cestou. „Zhodli sme sa na tom, že chceme ponúknuť zákazníkom širší výber čapovaných pív, ktorý sa pravidelne obmieňa, a príležitosť ochutnať veľmi široký výber pivných špeciálov z celého sveta,“ prezrádzajú zakladatelia podniku Sokolovňa pub.
Podnik otvorili a čakali na reakciu. Tou boli prekvapení. Už v priebehu pár mesiacov si našli stálu klientelu. „Cez víkend bez rezervácie takmer nie je možné nájsť večer voľný stôl, a to sme podnik medzičasom už rozšírili,“ prekvapujú trenčianski krčmári. Aj to ich motivuje k ďalším plánom a rozširovaniu podniku. „Máme pred sebou výstavbu letnej terasy a radi by sme začali variť,“ prezrádzajú.
Pri otázke o vlastnom pivovare, čo to naznačujú. „Možno raz budeme mať aj svoj vlastný malý pivovar,“ usmievajú sa. Nápad vydať sa cestou remeselného piva nikdy neľutovali. Naopak, hovoria o tom, že doba na pivnom trhu sa rýchlo mení k lepšiemu.
„Teší nás každý nový pivovar, ktorý môžeme zaradiť do ponuky. Podľa všetkého to svedčí o tom, že doba europiva je prekonaná. Slovenský zákazník je náročnejší a chce viac ako len uhasiť smäd,“ uzatvárajú rozprávanie zakladatelia podniku Sokolovňa pub na Mládežníckej ulici v Trenčíne.
Snímky: FB Sokolovňa