Pivovarnícky sektor má za sebou ďalší rok. Opäť bol pestrý na udalosti aj zmeny trendov. Pribúdajú nielen pivovary, ale najmä podniky, ktoré čapujú remeselné pivo. Nové pivné štýly začínajú na trh uvádzať aj nadnárodní hráči. Ako sa na rok 2018 pozerajú pivovarníci a ľudia, ktorí sa pohybujú okolo piva? Portál oPive.sk sa opäť rozhodol zorganizovať veľkú anketu. Dnes odpovedá Juraj Gajdoš, ktorý stojí za Staroslovienskym a Svätojánskym pivovarom.
Ako hodnotíte rok 2018 z pohľadu pivovarníka? Čo všetko sa zmenilo oproti minulosti?
Pre nás bol rok 2018 tak trochu prelomový, nakoľko sme sa v januári premiestnili do vlastných priestorov, ktoré sme konečne dokončili a zastabilizovali sme výrobu a konečne sme mali viac času na pivo a menej na platenie účtov
Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?
Neviem či som bol svedkom alebo by som počul o nejakej udalosti, ktorá by mi utkvela v pamäti. Ale pre nás Záhorákov určite vyzdvihnem Senický pivný festival, ktorý navštevuje čoraz viac priaznivcov poctivého piva. Niekto tu vyzdvihuje Salón piva, ja si osobne myslím že je to projekt, ktorý pomaly ale isto stráca priaznivcov remeselného piva.
Každý rok som sa vyhýbal Salónu piva, nakoľko je to amatérsky spracované. Bol som už na podobných akciách, všade bola určená jednotná cena za pivo a bralo sa to ako ochutnávka, aj na akciách kde ste zaplatili pri vstupe 15 eur a mohli ste ochutnávať koľko ste chceli.
Ale aby som sa vrátil k podstate, v 2018 som Salón piva konečne navštívil a samozrejme som odišiel sklamaný za neprimerane ceny – priemerne pivo. My keď niekam ideme, tak hodnotíme vždy pomer cena a kvalita piva (boli tam samozrejme aj výborne kúsky, ale stále tá cena). Keby som bol človek, ktorý prvýkrát pije remeselné pivo, tak asi ostanem pri europive.
Teraz to nedávam na vrub minipivovarov, ale organizátorov, tí by sa mali zamyslieť, či to nespravia ako originál degustáciu alebo nech z toho radšej spravia festival. Vo februári sa každoročne koná v Radimove ochutnávka domácich destilátov kde sa odovzdávajú ceny a máte možnosť potom aj ochutnať atď. Treba sa ísť pozrieť ako sa to robí
Čo podľa vás najviac trápi pivovarnícky sektor a aké zmeny na trhu by ste privítali?
Privítali by sme to čo majú vinári, žiadne dane 🙂 My sme minipivovar, ktorý tu pôsobí už sedem rokov a nechcem byť zbytočne pesimistický, ale nech sa radšej nič nemení lebo každé zlepšenie zo strany štátu je dva kroky späť pre nás.