Štýl IPA uvádzajú do krčiem už aj Pivovary Topvar

Po ceste, ktorú v našom regióne „vychodili“ malé remeselné pivovary, kráča ďalší pivný gigant. Na trh v týchto dňoch uviedli  štýl India Pale Ale aj Pivovary Topvar. Aj keď v prípade tohto piva nepôjde o slovenskú produkciu. Kúsok Master IPA navarili v Česku.

Pivo sa do slovenských podnikov dostáva v rámci edície Voľba sládkov, ktorej cieľom je ponúkať vo vybraných podnikoch nové pivné štýly navarené v rámci koncernu. V slovenských krčmách či puboch sa tak v posledných mesiacoch objavovali hlavne pivá navarené v Česku.

„Master IPA je vrchne kvasené pivo medenej farby, vyznačujúce sa krémovou bielou penou, ktorá sa čapuje v tenkej vrstve, alebo sa podáva na takzvanú hladinku. Master IPA s obsahom alkoholu 6,0 % očarí dominantnou chmeľovou arómou, v ktorej prevládajú kvetinové a citrusové tóny, chuťovo zaujme najmä výraznou horkosťou,“ vysvetľuje Vojtěch Homolka, sládok pivovaru Velké Popovice.

Práve vo Veľkých Popoviciach navarili toto pivo. V slovenských krčmách má byť dostupné počas celého marca. „V zmienkach o pôvode piva IPA nachádzame, že vzniklo v druhej polovici 18. storočia, kedy britskí moreplavci hľadali pivo, ktoré by vydržalo dlhú plavbu z Anglicka do Indie. Dlhé cesty vtedy zvládali iba pivá typu porter, ktoré ale mali výrazne vyšší obsah alkoholu. S nápadom uvariť silný Pale Ale s dobou zrenia až dva roky prišiel pán George Hodgson. Po dlhej plavbe sa ukázalo, že drsné podmienky pri prevoze pivu prospeli,“ predstavuje štýl pivovar.

Nejde o prvý pokus gigantu zaujať pivom, ktoré v našich končinách predstavili malí hráči. Koncom minulého roka uviedol na trh štýl India Pale Ale aj hurbanovský Heineken Slovensko. Zlatý Bažant IPA smeroval len do krčiem, podobne tomu je aj v prípade Master IPA.

Kroky veľkých hráčov sú v tomto smere logické. Ide o snahu gigantov prilákať pivárov do krčiem a pubov, keďže tržby v tomto segmente v posledných rokoch klesali. Pri predaji piva cez výčap sú marže ďaleko vyššie ako je tomu v maloobchode.

Snímka: Pivovary Topvar

Článok bol aktualizovaný