Pred časom sme priniesli reportáž o tom, ako sa v Stupave rozhodli oživiť historický pivný štýl Steinbier. Ako už názov napovedá, pri varení tohto piva sa používajú kamene. Princíp je v podstate jednoduchý. Kamene sa nechajú rozžeraviť v ohni a následne sa vložia do mladiny. Vo výsledku vzniká predovšetkým karamel, ale aj náznaky dymu. Výroba takéhoto piva siaha do hlbokej histórie, keď sa takto pivo varievalo hlavne v južnom Rakúsku a Bavorsku. Práve tu sa totiž vyskytovali kamene, ktoré pri náhlej zmene teploty nepraskali. Práve takto navarili aj pivo Steinbier v Stupave.
Názov piva: Stenbier
Pivovar: Stupavar
Druh piva: Ostatné (Steinbier)
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 12°
Obsah alkoholu: 4,8 %
Zloženie: Voda, jačmenný a pšeničný slad, chmeľ, kvasinky.
Cena: Pivo sme na otestovanie dostali priamo od pivovaru.
Farba: Tmavo hnedá, pivo je kalné.
Pena: Vysoká, šľahačkovitá. Pomaly padala a pekne krúžkovala pohár.
Vôňa: Kombinácia karamelu, sušienok, čokolády i náznaky údených tónov.
Chuť: Sladový základ je výraznejší, telo prázdnejšie. Ponúkne kombináciu karamelu, mliečnej čokolády, sušienok, ale aj náznaky černíc či červených ríbezlí. Koncovka je horkastá príjemne.
Zhrnutie
Pivo s výrazne karamelovým profilom, v ktorom môžete nájsť aj tóny sušienok, mliečnej čokolády či lesného ovocia. Prechody sú príjemné, celý kúsok piteľný a taký do pohody. Nie je to žiadne pivo, z ktorého padnete na zadok. Je však iné, nezvyčajné a netuctové. Ak máte radi karamelovejšie pivá, prídete si na svoje. Za nás je to sedem bodov. Pokojne ochutnajte.