Áno viem, že sezóna kačky ešte nie, ale keď to chováš ako Ivan? Vždy ti nejaká ostane na zimnom odchove v mraziaku. Buď ako Ivan a maj kačky pre každého dobrého človeka! Ako si sa naposledy dočítal, že sa niečo chystá tak, tu je odpoveď. Každú chvíľu sa vidíme na tvojom obľúbenom mieste! Sleduj to a všetko sa dozvieš v čas! Ale dnes kačka, lebo dni zelá sú za rohom. RROR – Balada besných vtákov
Potrebuješ
- Kačka: 1 ks cca 2,5 kg (Ivan ešt estále má)
- Pomaranč: 1 ks
- Soľ: 10 g
- Rasca: 3 g
- Pivo: 0,3 l Velický Bombarďák – Galaktický Double Decker
- Červená kapusta: 2 kg
- Cibuľa žltá: 0,3 kg
- Cukor kryštál: 0,1 kg
- Soľ: 10 g
- Badián mletý: 2 g
- Jablčný ocot: 0,1 l
- Kačacia masť: 50 g
- Rasca drvená: 3 g
- Jablko: 3 ks
- Pomaranč: 2 ks
- Cukor kryštál: 10 g
- Soľ: 5 g
- Chilli: 2 g (Chipotle)
- Hladká múka: 1 kg
- Droždie: 1 ks (42g čerstvé)
- Soľ: 15 g
- Vajce: 1 ks
- Mlieko 3,5%: 0,5 l
- Kyslá smotana: 200 g
- Cukor kryštál: 10 g
- Olej na vyprážanie
Postup
Ako už je dlhé roky zvykom (tak na čo to meniť?) začni mäsom. Vieš, aká je najlepšia kačka? Trt – kačka! Biohazard – Black & white & red all over
Kačku pozdĺžne (od hlavy po päty) presekni na polovicu. Umy a poriadne osuš. Rascu zmiešaj so soľou a kačku poriadne pomasíruj. Do pekáča vlož najprv preseknutý pomaranč a naň polož preseknutú kačku kožou hore. Zalej pivom a prikry (postup poznáš, najprv papier na pečenie potom alobal. Ak nemáš dva pekáče po babke čo do seba zapadajú ako ja).
Daj piecť do rozohriatej rúry na 181°C a peč cca približne 100 minút. Potom pekáč odokry a nechaj na kôrku ďalších 16 minút piecť. Ak je kačka hotová, ešte teplú ju ober z kostí a vlož do výpeku. Zachvíľu použiješ!
Mäso je hotové. Pokračujeme cestom? Nie! Ideš na gril. Počasie si to pýta! Rozpor – Ja som Ja
Jablká nečisti a tak ako sú, ich hoď do pahreby na 13 minút (neboj, kľudne môže obhorieť, to chceš ). Pomaranč očisti od kôry (pri tepelnej úprave môže zhorknúť, hlavne na grile) prekroj na polku a vlož na rošt do grilu. Zasyp soľou a cukrom jedna k jednej.
Opekaj z každej strany po dve minúty (tiež môže obhorieť, tú chuť tam chceš). Ak máš jablká a pomaranče opečené, ideš grlovať. Jalká očisti od kože a stredu (to sa ti tam nehodí a stred nechceš jesť), vlož spolu s pomarančami, cukrom, soľou, chilli do cockoveru a rozmixuj na pyré.
Tak a si pri tvojom obľúbenom ceste? „Áááá ešte néééé!“ Zelé! Keď už nikto nič negarantuje aspoň to zelé je furt kapusta. A Jindrové „narodky“ tiež budú legendárne. Takže 12.4. Trnava! Štamgasti – Subcultural Beat
Kapustu (zelé) očisti od stredu a vrchných suchých listov. Následne nasekaj na jemné pásiky (dá sa to aj na silnejšie, ale čím hrubšie, tým dlhšie pečieš). Očisti cibuľu a nasekaj na jemné pásiky, zase platí, čím jemnejšie, tým skôr to bude hotové.
Na kačacej masti orestuj cibuľu až bude sklovitá, zasyp cukrom a nechaj skramelizovať (za stáleho miešania, samozrejme). Zasyp nasekanou kapustou a premiešaj. Dochuť soľou, rascou, premiešaj a zalej octom. Premiešaj a teraz zalej vodou. Dus do mäkka cca 46 minút. Následne zase všetko prehoď do cockoveru a rozmixuj na pyré.
Konečne cesto! Už sa tešíš, že si na konci čo? „Ale šak robíš to pre ostatných!“ Oni sú a budú iba šťastní, tak buď s nimi. Začiatok Konca – Splňme si svoje sny
Ako je pri ceste zvykom, poď na kvások. Mlieko zahrej na 61°C a premiešaj s cukrom. Pridaj droždie, zase premiešaj a nechaj droždie zafungovať. Trvá to asi 12 minút. Medzitým nachystaj ostatné suroviny do jednej veľkej misy. Pridaj kvások a vymiešaj jemné cesto. Nechaj podkysnúť asi hodinu.
Naváž si celé cesto na 75 gramové bochníčky. Rozpáľ olej na 161°C a natiahnuté langoše praž z každej strany maximálne minútku (sú to malé kúsky, ale až by neboli hotové, ešte im pridaj pol minútky). Vypražený langoš osuš na servítke a môžeš podávať. Poď ideme na to!
Tak a si na konci. Teraz vidím tu radosť v očiach všetkých spomenutých. Ale až sa ti nechce toto celé stráviť v kuchyni, príď okoštovať na dni zelá do Stupavy a čoskoro ti dám ostatné dátumy kde sa môžeme zraziť. Tak na Jindra a vás všetkých okolo tohto! Driák – Kravál koelem sebe
Zober langoš a potri ho kapustovým pyré. Na vrch nasyp trhanú kačku a zalej jablkovým pyré.
Odporúčané pivo: Funky Fluid – Acid Trip
Na chuť!
Punková kuchyňa na kolesách
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa