Začínal s umývaním riadu. Dnes sníva o druhom pivovare

„Človek musí snívať, aby si vedel sny aj plniť,“ hovorí Peter Škripko a ukazuje na steny pokryté pohármi, plagátmi a tabuľami. Sedíme v pivárni  Camelot v Košiciach. Tá je s cestou pivovarníka, prevádzkovateľa a spolumajiteľa úzko spojená a zo slov Petra to ľahko cítite. „Každý jeden plagát, každý jeden pohár som vyberal a umiestňoval na stenu,“ hovorí a dodáva, že hlavným cieľom bolo vytvoriť atmosféru, ktorá by bola porovnateľná s kultovou pražskou reštauráciou U zlatého Tygra. O snoch nehovoril spolumajiteľ Camelotu len tak. Na konte má viacero úspechov, tým posledným bolo otvorenie štvrtého košického pivovaru. Ten nesie názov Hostinec.

Peter Škripko 01Aby sme pochopili, aká dlhá cesta viedla k vlastnému pivovaru, musíme sa vrátiť o mnoho rokov skôr. Do obdobia, keď sa rozhodlo, že Petrov profesijný život bude úzko spojený s reštauráciami a pivom ako takým. „Začínal som ešte ako stredoškolák v Anglicku. Písal sa rok 1994 a zažil som tam vtedy pravý gastronomický šok. Býval som u kamaráta vo francúzskej reštaurácii a pomáhal mu v kuchyni. Umýval som riady, naučil sa za dva mesiace variť. Neskôr som pracoval ako šatniar v košickej Slávii, vchod bol vtedy ešte cez Levočský dom,“ smeje sa a ihneď ponúka pokračovanie príbehu, ktorý je viac-menej lokalizovaný v centre Košíc, kde žije a vyrastal.

Po krátkej epizóde v Slávii (pracoval tam aj ako čašník), zbieral skúsenosti aj v Prahe. Poslednou zastávkou v profesii čašníka bola Villa Regia, kde sa spoznal s terajším spoločníkom, ktorý bol vtedy jeho šéfom. K bývalému majiteľovi  sa vrátil až potom, čo absolvoval dráhu úspešného prevádzkara a hoteliera v Tatrách. „Prišla ponuka viesť podnik Camelot a ja som dlho neváhal,“ prezrádza Košičan. Práve pod jeho vedením sa podnik výrazným spôsobom zapísal medzi najlepšie reštaurácie a neskôr (po otvorení pivárne) aj na pivnú mapu Slovenska.

Pomohlo tomu hlavne to, že tu začali čapovať tankovú Plzeň. „Dozvedel som sa, že v meste môžeme čapovať tankovú Plzeň, tak sme sa o to pobili a získali,“ približuje Peter. Podnik chválil za kvalitu čapovania aj sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka. Až také prekvapenie to nie je, v roku 2011 sa totiž Peter Škripko stal druhým vicemajstrom sveta v čapovaní Plzenského Prazdroja Pilsner Urquell Master Bartender. A na dobre načapovanom pive si potrpí. „Ako prvý na Slovensku sme začali čapovať  šnyt,“ pochvaľuje si Peter štýl čapovania, kde tretina pohára je naplnená pivom, tretina penou a tretina zostáva prázdna. Dôležitá nie je mierka, ale chuť a výsledný efekt.

V Camelote sa stal spolumajiteľom a keď sa mu podnik podarilo vybudovať do vysnívanej podoby, začal snívať o ďalšej méte. Tou bol vlastný pivovar. „Celý život sa pohybujem v centre mesta a Levočsky dom bol mojím vysnívaným miestom,“ spomína Peter. Keď sa  dozvedel, že je k dispozícií, dlho rozmýšľať nemusel. Do budovy, ktorá už v 16. storočí plnila funkciu pohostinstva, chcel situovať svoj pivovar. A to sa mu aj podarilo. Vlani otvoril pivovar Hostinec. „Práce prebiehali takmer rok, aj keď od začiatku som vedel, ako bude podnik vyzerať,“ hovorí majiteľ pivovaru.

Hostinec 01

Peter, ktorý vyštudoval aj odbor sládka, si vo svojom pivovare potrpel na detaily. Za každým pivom je príbeh. „Napríklad pšeničné pivo BB Love 1626 je nazvané na počesť svadby konanej práve v tomto hostinci. Pivo nesie iniciály Brandeburskej a Betléna, ktorí si povedali áno práve v Levočskom dome v Košiciach,“ vysvetľuje.

Len pri tomto pivovare by však nechcel skončiť. „Okolo piva sa celý život točím a myslím si, že to s ním viem,“ vysvetľuje a dodáva, že sníva o ďalšom pivovare. Tentokrát úplne inom. „Hľadám vhodný pozemok niekde medzi Košicami a Prešovom. Kde by bol potok a dostatočne veľká farma. Mal by to byť uzavretý kolobeh, kde by sa zužitkovala energia a aj odpad z varenia piva napríklad aj na chov domácich zvierat. Pivom by sme chceli zásobiť asi tri štyri podniky v Košiciach a rovnaký počet v Prešove,“ prezrádza niečo zo svojich snov Peter. Ten dodáva, že takto by vytvoril priestor aj pre vlastnú produkciu, ktorá by pomohla aj gastronomickej stránke podnikov. Zatiaľ je to len sen, ale tak sa začínala väčšina plánov Košičana, ktorý začínal ako umývač riadu.

Snímky: archív P.Š., oPive.sk

Článok bol aktualizovaný