Zámčan: Očakávame zmeny, ktoré nebudú príjemné

Zámčan - pohár s pivom

Pivovarnícky rok ubehol ako voda. V mnohých smeroch bol podobný ako tie predchádzajúce, našli sa však aj nové momenty a výzvy. Portál oPive.sk sa opäť rozhodol usporiadať pravidelnú koncoročnú anketu, v ktorej spovedáme pivovarníkov zo Slovenska. Dnes sa za uplynulým rokom obzerá Tibor Hlavička, majiteľ pivovaru Zámčan.

Ako hodnotíte uplynulý rok 2019? Čím bol pre vás iný?

Nejaké krkolomné zmeny sme nezažili, ani sme nič veľkolepé neočakávali. Okrem vytvorenia krokov na posilnenie distribúcie sme nič prevratné nevymysleli, nezaviedli ani neplánovali. Začali sme ponúkať ubytovanie v dvoch apartmánoch, čo sa prejavil ako vynikajúci krok a chceme do ďalšieho roku rozšíriť počet izieb. Tu vidíme veľký potenciál napriek tomu, že Nové Zámky nie sú turistická destinácia.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Oficiálna podpora Budvaru malých remeselných pivovarov, čím sa pridal k pivovarom ako je napríklad Bernard alebo Svijany. Bernard dlhodobo podporuje malé pivovary a aj hlási, že ich neberie ako konkurenciu ale spestrenie ponuky. Na Slovensku nám chýba veľmi podpora veľkých pivovarov ako tomu je v Čechách – či už možnosťou odberu kvasníc alebo sladu.

Ktorý konkurenčný pivovar vás pozitívne zaujal?

Zaujalo ma viac pivovarov, jedným z nich je určite spojenie štátneho Budvaru s remeselnými pivovarmi – ako sa aj sami nazvali najväčší remeselný pivovar, druhým je Buchvald aj so svojou výhrou najobľúbenejšieho pivovaru – čím myslím prekvapili minimálne 90 percent Slovenska. Teší nás, že sa zaradili medzi málo pivovarov, ktoré výborne robia svoju prácu a je to vidieť a cítiť.

Veľmi sa tešíme úspechu pivovarom, ktoré ukazujú, že sa dá urobiť výborné pivo konštantnej kvality bez výkyvov aj vo veľkej produkcii malého remeselného pivovaru – napríklad Wywar a Stupavar.

S akými plánmi vstupujete do nového roka?

Chceme prežiť tento rok 🙂 A okrem toho máme plán, že nemáme plán. Očakávame zmeny v gastronómii, ktoré sa už pomaly začínajú prejavovať, a ktoré už mohli zákazníci postrehnúť z Čiech – hromadné zatváranie prevádzok, redukcia predajných miest, nutnosť zefektívňovať a podobne.

Prečítajte si aj

Beer Division: Chceme sa posunúť o level vyššie

Snímka: FB Zámčan