Zlatý Bažant stavil na retromániu. Vytiahol starý recept

Zlatý Bažant Retro 73

Najväčší slovenský pivovar Heineken Slovensko stavil na nostalgiu za starými časmi. Ako hlavnú novinku tohto roka predstavil pivo s názvom Zlatý Bažant ´73. V Hurbanove sa nechali inšpirovať najstarším zachovaným varným listom piva Zlatý Bažant zo 16. apríla 1973, a podľa ich slov uvarili pivo použitím tradičných metód varenia s modernými vylepšeniami.

Heineken charakterizuje nové pivo nasledovne: „Zlatý Bažant ´73 je svetlý dvanásťstupňový ležiak s obsahom alkoholu 4,5%. Vyrába sa metódou dekokčného rmutovania na dva rmuty, s použitím jačmenného sladu z vlastnej sladovne, žateckého chmeľu a špeciálnych kvasiniek. Jeho prednosťou je extra dlhé, až 6-týždňové varenie a kratšia trvanlivosť 18 týždňov. Vďaka týmto postupom má pivo plné, vyvážené telo, vynikajúcu intenzívnu vôňu a výbornú penivosť.“ A aké je realita? Pivo sme testovali už v predstihu a výsledok si môžete prečítať v staršom článku.

Základom receptúry novinky je najstarší zachovaný varný list piva Zlatý Bažant zo 16. apríla 1973. Ten pivovar získal vďaka pôvodnému sládkovi pivovaru Rudolfovi Kajanovi. „Prinášame pivo, ktoré je odpoveďou na aktuálne požiadavky konzumentov smerom k väčšej diverzite piva a pestrosti pivných chutí,“ uvádza generálny riaditeľ spoločnosti Heineken Slovensko Odin Goedhart.

Pivo má byť dostupné len v sklenených pollitrových fľašiach a na výčapoch v podnikoch a puboch. Okrem toho, že sa receptúra vracia o niekoľko desaťročí dozadu, atmosféru minulých časov majú evokovať aj pôvodné fľaše a etikety. „Spomienky strednej či staršej generácie pivárov na Zlatý Bažant sa spájajú výhradne s klasickou pivnou fľašou, a my sme chceli ich očakávania pri uvedení piva inšpirovaného minulosťou naplniť do bodky,“ vysvetľuje riaditeľ marketingu spoločnosti Heineken Slovensko David Zappe. Odporúčaná maloobchodná cena piva Zlatý Bažant ´73 vo vratnej pollitrovej fľaši je 0,79 EUR.

Súčasťou uvádzacej kampane je otvorenie dočasného podniku s názvom Pohostinstvo 73 v bratislavskom KC Dunaj. Podnik bude pivo nasledujúcich deväť dní čapovať pivo v priestoroch evokujúcich minulý režim so všetkým čo k tomu patrí.

Snímka: Heineken Slovensko

Článok bol aktualizovaný