Aký je rozdiel medzi tretím a štvrtým miestom na pivnej súťaži? Jeden bod. Možno ak by boli prinesené a hodnotené v opačnom poradí, aj ich umiestnenie by bolo opačné.
Czech Beer Star
Organizátori novej českej súťaže nefiltrovaných a nepasterizovaných pív s názvom Czech Beer Star, ktorými boli Beer Academy a Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brne, si predsavzali riešiť presne tento neduh degustačných súťaží. V Czech Beer Star sa budú udeľovať strieborné a zlaté medaile pivám výnimočnej kvality a potom zlaté medaile za najlepšie pivá v jednotlivých kategóriách.
Kategórií bolo vyhlásených 27 a 67 pivovarov do nich prihlásilo spolu 271 vzoriek. Zvláštnosťou bola účasť školských pivovarov, takže si aj budúci sládkovia a pivovarskí odborníci mohli zmerať sily s ostatnými v kategórii českého svetlého ležiaku.
Pivá hodnotilo 10 komisií zložených z pivovarských odborníkov, sládkov, študentov a vyučujúcich na MendelU. Súťaž bola medzinárodná, okrem českých pivovarov sa prihlásili aj slovenské, poľské a cyperské.
Samotná súťaž bola zvládnutá skvelo, najmä jej včasná propagácia prilákala prítomnosť médií a patričné mediálne pokrytie. Hodnotilo sa v senzorickom laboratóriu Agronomickej fakulty a až na drobné zdržania všetko prebiehalo hladko.
Každá komisia mala za úlohu zhodnotiť podľa pravidiel BJCP zhruba 27 vzoriek, pričom snaha bola nehodnotiť jednu vzorku dlhšie než osem minút. Hodnoteniu veľmi napomohli skvelé degustačné hárky, na ktorých bolo dosť miesta na komentáre a najmä možnosť rýchlo zaznamenať vady pív podľa ich popisu.
Výsledky onedlho
Najväčšie zastúpenie mali už tradične rôzne verzie českých svetlých spodne kvasených pív, teda ležiakov, desiatok a prémiových pív. Tieto pivá boli tiež kvalitatívne na oveľa vyššej úrovni než iné štýly, obzvlášť nemecké, anglické a americké.
Aspoň naša komisia musela v mnohých prípadoch hodnotiť pivá ktoré boli úplne mimo štýl alebo nemali prakticky žiadne charakteristiky špecifické pre deklarované štýly. Samotné ležiaky trpeli už tradične oxidáciou alebo úplne zbytočným prechmelením. Prudko piteľných pív sme hodnotili prekvapivo málo, mali sme však zopár veľmi dobre zvládnutých stoutov.
Výsledky budú známe začiatkom marca. Na stránke CzechBeerStar.com sú podrobne popísané pravidlá ako hodnotenia tak povolených spôsobov použitia získaných ocenení.
Ja som veľmi vďačný, že som bol na túto súťaž pozvaný a mohol som si ochutnať ako to vyzerá u našich susedov.
Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.
Prečítajte si aj
Pivovar Cantillon: Tajomstvo úspechu svetovo známych lambicov