Berhet: Pivo sme už posielali aj do Japonska

Berhet - stánok

Pivovarnícky rok ubehol ako voda. V mnohých smeroch bol podobný ako tie predchádzajúce, našli sa však aj nové momenty a výzvy. Portál oPive.sk sa opäť rozhodol usporiadať pravidelnú koncoročnú anketu, v ktorej spovedáme pivovarníkov zo Slovenska. Dnes sa za uplynulým rokom obzerajú spolumajiteľ kočového pivovaru Berhet Miloš Harčarík.

Ako hodnotíte uplynulý rok 2019? Čím bol pre vás iný?

Z hľadiska čísel oproti predošlému roku 2018 rastieme – vo výrobe, v predaji ako aj počte zamestnancov. Rozšírili sme portfólio produktov o pár noviniek, pustili vonku sériu pív v plechovkách, riešili sme viac zahraničných spoluprác, festivalov aj viac vývozov za naše hranice. Za krátke ročné obdobie je toho viac ako sa nám teraz pri bilancovaní zdá. Pokračujeme krok za krokom, takže zmena oproti minulému roku tam je, ale nie až taká radikálna.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Veľmi nás teší kontinuálny rast záujmu ľudí o remeselné pivá ako aj pozitívne ohlasy na našu produkciu. Momentov, ktoré nás zaujali bolo viacero. Za nás to bol zisk viacerých ocenení za kyseláč TA3FRUTTI v štýle Berliner Weisse, ktorý sme vyrobili v rámci slovensko-poľskej kooperácie. Ocenenia sa týkali hlavne popularity piva u návštevníkov na jednotlivých zahraničných festivaloch či zisk ocenení za unikátny dizajn obalu.

Čo nás veľmi potešilo a príjemné prekvapilo bola objednávka z Japonska, ktorá prišla v poriadku, nepoškodená a bez problémov.

Ktorý konkurenčný pivovar vás pozitívne zaujal?

Na Slovensku je viacero pivovarov, ktoré vyrábajú dobré a chutné pivá, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v zahraničí. Nechceme vyzdvihovať jednotlivé značky, veď to ukazujú samotné predaje ako aj ich popularita medzi ľuďmi. Čo nás vždy zaujme je spoločenský rozmer podnikania a podpora komunity samotným pivovarom.

S akými plánmi vstupujete do nového roka?

Základ je udržať si štandard a posilniť ho tam, kde je to potrebné. Na rok 2020 máme pripravených viacero vecí, takže plán je zvládnuť to a pritom sa nezblázniť.

Koncom februára by sme mali tradične pustiť vonku limitovanú sériu piva k našim narodeninám. Po Dictatorovi a Moloku to bude náš tretí počin. Aktuálne môžeme prezradiť len to, že to bude Barrel Aged – pivo ležané v dubových sudoch, ktoré sme doviezli z USA a UK. Pivo leží vyše sedem mesiacov, takže máte sa na čo tešiť.

Prečítajte si aj

Golem: Máme za sebou ťažký, ale príjemný a emotívny rok

Snímka: FB Berhet