Ako som išiel navariť špeciál a skončil pri Šariši

Šariš Ilustrák Oficial

Bol to deň ako každý iný. Okrem toho, že som sa v robote tváril, že pracujem, som pozeral Facebook a klikal na „hovadiny“. Až mi tam nabehla správa, že či si nechcem navariť vlastné pivo. Že o recepte rozhodnem ja a navarí mi ho Šariš. Hej, ten pivovar, čo transplantoval srdcia východnej časti republiky. Rozmýšľam či na východe hľadajú novú cestu, alebo majú voľné kapacity, ale klikol som na to. Stálo tam toto: „My v pivovare Šariš veríme, že iskru pivu dávajú ľudia. Preto vám ponúkame šancu navrhnúť, ako bude chutiť naša nová limitovaná edícia, na ktorú sa môžete tešiť už v septembri.“

V jednom okne som si už otváral recepty, čo zverejnili chalani z BrewDogu, na druhom čakal na pokyny „červenej východniarskej víchrice“. Reku, dnes si navaríme Russian Imperial Stout, alebo aspoň nejakú dobrú „ipku“. Prvý krok, stupňovitosť. Tak to nastavíme poriadne vysoko, nech vedia, že pivo môže mať aj hutné tóny. Figu borovú! Oni si škálu stupňovitosti nastavili len od čísla 9 do 13. Podvod! Ale nerozčuľujem sa. Nastavujem 13-tku, nasucho prehĺtam a nervóznejšie klopkám ľavou rukou.

Ideme k druhému kroku. Že si mám vybrať farbu. Aj my vysvetľujú, že na svete sú vlastne tri druhy piva. Šak si prečítajte: „Vo všeobecnosti pivá delíme na svetlé, polotmavé a tmavé. Farba svetlého piva nikdy nepresiahne 18 jednotiek EBC, zatiaľ čo polotmavé nikdy nemá viac ako 39 EBC.“ OK, ale kde zabudli tmavé pivo? Samozrejme, že umožnili vybrať pivo len v škále od svetlého po polotmavé. V duchu nadávam, ale premáham sa. Stále to môžem všetko zmeniť.

Treťou voľbou je horkosť. Moja nálada sa značne vylepšuje. Konečne bude Šariš horký. Aj mi to vysvetľujú. „Aj Horkosť piva vyjadrujeme v jednotkách EBC. Pivo je horké práve vďaka chmeľu a horkým chmeľovým kyselinám, ktoré sa počas varenia rozpúšťajú vo vode. Jedna jednotka EBC je asi 1mg horkých látok v jednom litri piva.“ Ok, mám to rád horké. Ťukám znamienko plus a pri čísle 35 sa mi to zastaví. Mám teraz volať na infolinku, že tam majú chybu? Neudržím sa a zahreším. Kolega sa nechápavo  otáča a ja sa hovorím, že klient sa mi sťažuje.

Mám pocit, že z môjho majstrovského diela vzniká akýsi patok. Nádej, že to vylepším plnosťou je veľmi malá. Šariš má však presviedča. „Plnosť patrí medzi najdôležitejšie vlastnosti piva. Vieme ju ovplyvniť stupňovitosťou a prekvasením piva. Čím viac kvasiniek do mladiny dáme, tým viac cukrov za rovnaký čas a teploty sa premení na alkohol, no plnosť sa zníži. Pri rovnakom prekvasení piva so stupňovitosťou platí priama úmera – čím vyšší stupeň, tým vyššia plnosť.“ Rezignovane klikám na ďalšiu kategóriu.

Vraj si môžem vybrať chmeľovú arómu. Ale aký druh chmeľu by som chcel, sa ma nepýtajú. Vlastne sa to nepýtali ani pri iných ingredienciách, tak prečo sa rozčuľujem? Nastavujem maximu, v danom prípade dvojku. Klikám na ďalší krok a tam mi vyskakuje, že som „to dokázal“.

Šariš - Moja 13-tka

Nikdy som nebol šťastnejší. Ja som chcel navariť BrewDog a navaril som jemne upravený Šariš. A čo je najlepšie, vybral som si to sám. Aj keď som mal byť šoférom, nakoniec som však len púšťal stierače a vyhadzoval blinkre. Kúzelné.

Snímky: Pivovary Topvar

************************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.

Článok bol aktualizovaný