Keď vám pivo pikantnosťou ustrelí dekel (Chipotle)

Chipotle, údené, Zolo a Jobe, čili, pivo

Občianske združenie BrewHub zastrešuje domovaričov, ktorí pôsobia v Bratislave. Jeho cieľom je pomáhať si navzájom a odstraňovať možné chyby pri varení zlatistého moku, ale aj propagovať domáce varenie piva. A to je vždy fajn, keďže domovariči sú základom rozvoja pivovarníckej scény. Členovia združenia majú peknú tradíciu. Pred Vianocami si vymieňajú pivá, ktoré následne vyhodnocujú a oceňujú tie najlepšie. My sme najlepšie kúsky dostali na otestovanie a pripravili sme tak sériu štyroch recenzií najlepších pív. Dnes to bude pivo s názvom Chipotle z dielne domáceho pivovaru Zolo a Jobe.

Názov piva: Chipotle – Speciality Smoked Beer

Pivovar: Zolo a Jobe

Druh piva: Údené

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: Neuvedená

Obsah alkoholu: 7,0 %

Zloženie: Na etikete nebolo uvedené.

Cena: Pivo sme dostali na otestovanie od domovaričskej organizácie Brewhub.

Farba: Čierna s rubínovým odtieňom.

Pena: Jemná, nevýrazná. Pomerne rýchlo padala.

Vôňa: Kombinácia karamelu, tmavej čokolády, slaninky i čili.

Chuť: Sladový základ je výrazný, telo plné. Ponúka kombináciu mliečnej čokolády, karamelu, slaninky, náznakov višní, pripálenej hrianky. Koncovka je horkastá a pikantná. Čili postupne naberá na sile a doznieva ešte niekoľko sekúnd po dopití. Rezkosť je trocha vyššia. Pivo pracovalo a po otvorení vypenilo.

8/10

Zhrnutie

Podarený kúsok, ktorý vám pikantnosťou odpáli dekel. Pivo ponúka všetko. Na jednej strane je hutné, iskrivé, na strane druhej aj pekne zaoblené, lahodné akoby „podmáznuté“ smotanovou linkou. Na konci vás potom prekvapí stupňujúca sa pikantnosť. Za nás osem bodov. Paráda.

PS: Pivo po otvorení vypenilo, preto je etiketa obliata.