Minipivovar Tatras: Máme pripravených pár prekvapení

Tatras 2023

Rok 2023 je za nami. Môžeme bilancovať a hodnotiť. Oproti predchádzajúcim dvom rokom bol o čosi pokojnejší. Pandémia síce ustala, ale mnohé problémy nastali. Rast nákladov na jednej strane, šetrenie zákazníkov na strane druhej.

A vnímali rok 2023 pivovarníci? A s akými plánmi vstupujú do nového roka 2024? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Lukáš Vdovjak z Minipivovaru Tatras.

Ako ste vnímali rok 2023? Čo ho najviac ovplyvnilo?

Putovaním po Slovensku, debatovaním s výčapníkmi, čítaním pivných článkov a recenzií pivovarov vnímam, že slovenské remeselné pivo nemá dobrú reklamu. Čo je veľmi na škodu, žiaľ niektoré pivovary skutočne robia konštantne zlé pivá (ani o tom nevedia) a kazia dobré meno poctivým pivovarom. Dúfam, že sa to prinajmenšom zlepší.

Tiež ma ubíja, že veľká časť podnikateľov proste neplatí faktúry za tovar a služby. Alebo ich platí až po splatnosti. Hodiny času trávim na telefóne vo viere, že po ôsmom telefonáte prídu peniaze na účet. Stane sa, že sa zabudne, alebo stratí faktúra, ale robiť to pravidelne je bláznivé.

Veľmi pomohlo zníženie DPH pre gastrosektor na 10% v roku 2023. Škoda, že na Slovensku nepracujeme systematický a dlhodobo.

Vedeli by ste na roku 2023 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?

Varili sme viac, s čím je samozrejme spojený väčší predaj. Síce suroviny išli cenou hore, ale elektrická energia bola oproti minulému roku lacnejšia a tak sme nemuseli zdražovať. Personál v pivovare sa rozšíril a zastabilizoval, čo veľmi pomohlo a dúfam, že to tak aj ostane, prípadne sa opäť rozrastieme.

Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2024?

Naše pivá, ktoré hlavne znalým pivárom najviac chutia sú Tatráš (IPL) a Tisíc Hrmených (NE Mango DIPA). Tento rok sme rozdelili pivka na stálych osem (ktoré sú v pravidelnej ponuke počas celého roka) a na 22 rotujúcich, ktoré obmieňame na siedmych výčapoch. V lete nám pribudli dve novinky, Rováš a Brutgrepia, ktoré sa vydarili nad očakávanie dobre a tak sme ich po malých vylepšeniach stihli navariť opätovne. Zmeny v produkcií pravdepodobne nenastanú.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2024?

Chceme aj naďalej variť výborné pivo, udržiavať kvalitu, zlepšovať sa a nadviazať nové spolupráce. Tiež máme ambíciu sa viac priblížiť zákazníkom. Máme pár prekvapení pripravených a tak nás treba sledovať na FB a vo vhodnú chvíľu sa všetko dozviete.

Prečítajte si aj

Liptovar: Reťazce, ktoré to mysleli s remeselným pivom vážne, boli úspešné a my s nimi

Snímka: Pivovar Reštauračný Minipivovar Tatras