Minulý rok tam bolo iné číslo. Prečo sa štatistiky spotreby piva menili aj spätne?

Štatistický úrad

Pivovarníci aj pivári nemajú veľa verejne dostupných čísel, ktoré by vypovedali o stave celého sektora. Aj keď firmy monitorujú predaje či výrobu, tieto údaje nie sú verejne dostupné. Aj preto sa dôležitým ukazovateľom stala spotreba piva na obyvateľa, ktorú každý rok zverejňuje Štatistický úrad SR. Problém bol ten, že tieto čísla sa v posledných rokoch akosi záhadne menili.

Zase inak

Všimli sme si to my, ale portál oPive.sk na to upozornili aj čitatelia. Štatistiky spotreby piva na obyvateľa sa menili. A nešlo len o to, že Štatistický úrad SR revidoval predbežné čísla. Aj na stránke úradu nájdete rozdielne čísla pri konkrétnych rokoch.

Napríklad v historických tabuľkách je pri roku 2022 uvedený údaj 59,1 litra na osobu, v novšej databáze, ktorá monitoruje spotrebu piva tiež, je pri rovnakom roku uvedená spotreba 55,8 litra na osobu. Daný údaj sa pri jednom roku odlišuje o 3,3 litra, čo je veľký rozdiel.

Portál oPive.sk sa obrátil na Štatistický úrad SR a ten nám situáciu vysvetlil. Hovorkyňa úradu Jana Morháčová uviedla, že  Štatistický úrad SR pracuje na zlepšovaní svojich produktov a preto v niektorých prípadoch prehodnocuje aj ich metodiku, prípadne metodiku výpočtu a pod.

„V roku 2023 sa tak zmenila metodika výpočtu spotreby potravín, prehodnotilo sa použitie iných administratívnych zdrojov obsahujúcich napr. viac producentov a tiež aj započítanie tzv. CN kódov zo zahraničného obchodu. Táto nová metodika výpočtu bola aplikovaná na všetky komodity spotreby potravín, vrátane alkoholických nápojov. Konkrétne do výpočtu piva vstupuje iný administratívny zdroj údajov v rámci výroby,“ uviedla hovorkyňa.

Nová koncepcia

Štatistici následne vytvorili novú dátovú kocku a stará dátová kocka bola presunutá do historických údajov. „Podľa novej metodiky výpočtu sa spätne prerátali údaje od roku 2020. Chceli by sme upozorniť, že vydanie novej dátovej kocky neznamená, že údaje v historickej kocke nie sú správne. Sú metodicky rozdielne a preto ich porovnanie nie je možné,“ vysvetľuje Morháčová.

Úrad tiež prezradil, ako vzniká výsledné číslo spotreby. „Údaje o spotrebe potravín v SR na jedného obyvateľa sú odvodené bilančnou metódou. Pri výpočte spotreby potravín na jedného obyvateľa sa používa stredný stav obyvateľstva SR. Hlavné vstupy využívané na výpočet spotreby potravín sú údaje o domácej produkcii, zahraničnom obchode (dovoze a vývoze), výrobe, počiatočných a konečných zásobách – všetky údaje sú dostupné z administratívnych údajov,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Prečítajte si aj

Zlé čísla z trhu. Slováci nikdy nevypili menej piva ako vlani

Snímka z Freepik